Vadhajtások

Lengyelországban is inkább a családoktól, semmint a migránsoktól várják Európa felvirágzását

A lengyel parlament megszavazta, hogy támogassák azokat az édesanyákat, akik négy vagy több gyermeket szültek.

A lengyel parlament alsóháza csütörtökön 259 támogató, 20 elutasító szavazattal és 134 tartózkodással megszavazott egy új családtámogatást, amelyet azon anyák vehetnek igénybe, akik négy vagy több gyermeket szültek.

A törvény így most a felsőház, a Senat elé kerül, ha ott is átmegy, akkor Andrzej Duda aláírásával érvénybe léphet.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint a törvénytervezet célja az, hogy megsegítse és egyúttal elismerje azon anyákat és nagymamákat, akik egész életüket a gyermeknevelésnek szentelték. A miniszterelnök szerint ezek a nők hálát és tiszteletet érdemelnek az államtól és a társadalomtól egyaránt.

Ez a kezdeményezés azt mutatja, hogy a gyermeknevelést óriási mértékben támogatják a lengyelek”

– nyilatkozta a családügyi miniszter, Elzbieta Rafalska.

A törvénytervezet mintegy 90 000 lengyel nőt érintene, számukra ez a támogatás azért is kedvező, mert négy gyermek mellett nehezen tudnak érvényesülni a munkaerőpiacon. Ha a törvény érvényessé válik, március elsejétől már alkalmazni is fogják. Nemcsak nők, de olyan férfiak is igénybe vehetik a támogatás, akiknek feleségük elhunyt, vagy elhagyta a családot.

A kezdeményezés 11 milliárd zlotyba fog kerülni, ami átszámítva 816 milliárd forint.

Ez a törvénytervezet is része annak az átfogó lengyel politikának, amelyet a konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) képvisel, és amelynek lényege az, hogy a lengyel népességet a családok támogatásával növeljék, ne pedig tömeges bevándorlással.

Forrás: 888.hu