Vadhajtások

Mindenki, csak ő nem: Macron a közösségi médiát és Oroszországot okolja a sárgamellényes megmozdulásokért

Ki vagy mi okolható a november óta tartó sárgamellényes mozgalomért? Macron elnök szerint természetesen nem a gazdasági problémák vagy éppen saját politikája, hanem a jobboldal, a baloldal, a közösségi média, és persze Oroszország – írja az RT.com.

Macron nekirontott a fősodratú médiának, amiért képtelenek voltak irányítani az eseményekkel kapcsolatos narratívát, és ehelyett a közösségi média, na meg az oroszok határozzák meg a tüntetések sajtóvisszhangját. Az elnök kirohanását a Le Point hetilap közölte pénteken, a sárgamellényes demonstrációk 12. egymást követő hétvégi megmozdulása előtti napon. (A feltevést a La Chaîne Info is elemezte, eredeti nyelven itt olvasható.)

Az elnök a demonstrációk egyik meghatározó alakját, a 33-éves kamionsofőrt, Eric Drouet-t “médiaterméknek, a közösségi média kreálmányának” nevezte és azt állította, a tüntetéseket “kívülről látják el tanácsokkal,” utóbbi állítását azonban nem fejtette ki bővebben. Macron hozzátette, a közösségi médiafelületeken a sárgamellényesekről szóló megnyilvánulások 90%-a “[szélső]jobbról, balról  és az oroszoktól származik.”

Geib Hajnalka – Vadhajtások.hu