2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Amikor a bevándorló hátterű fiatalok autókat gyújtogattak, akkor nem volt ennyire brutális a francia rendőrség

Macron Franciaországa: eddig tíz halott és húsz félvak tüntető.

Éric Zemmour francia újságíró szerint Macron vezetése alatt a külvárosi, bevándorló hátterű tüntetők ellen sosem alkalmaztak erőszakot a rendőrök, csakis a sárgamellényes demonstrálók ellen.

Süketek párbeszéde zajlik, mert a rendőrök és a tüntetők is csak egymásra mutogatnak"

– írja Zemmour a Le Figaróban megjelent Franciaország, az erőszak földje és a polgárháború hazája című cikkében, amelyet a Magyar Hírlap szemlézett.

A francia esszéista a kettős mérce példájaként említi, hogy a rendőrségnek a külvárosokban a bevándorló hátterű tüntetők ellen sosem engedtek erőszakot alkalmazni, szemben a mostani eseményekkel.

November óta több ezer tüntető sérült meg az összecsapásokban, tízen meg is haltak. Zemmour szerint a rendőrök a bevándorlónegyedekben megélt kudarcaikat verik le a sárgamellényes tüntetőkön.

A macroni bevándorláspolitika egyenes következményeként a francia rendőrség mind morális, mind egyéb szempontból katasztrofális állapotba került"

– írja.

A francia újságíró hozzátette: Franciaország mindig is erőszakos ország volt, az osztályharccal, a vallás- és polgárháborúkkal sem tudtak mit kezdeni.

Itt az emberek szeretik gyűlölni egymást, és most visszatértek a kemény idők"

– olvasható a cikkben.

Szombaton immár tizenkettedik alkalommal vonultak utcára az emberek a francia fővárosban. A párizsi felvonuláson a tüntetéseken megsérült tiltakozókra emlékeztek, valamint a rendőri erőszak, elsősorban a gumilövedékek használata ellen tiltakoztak. A tiltakozók egy csoportja összetűzésbe keveredett a rendőrökkel, akik ezúttal könnygázzal oszlatták az embereket.

A gumilövedék használatáról hetek óta heves vita folyik a francia közéletben, a sárgamellényesek szerint

az utóbbi két hónapban húsz tüntető vakult meg a szemét ért lövedék miatt.

Christophe Castaner belügyminiszter szerint a gumilövedékekkel a tüntetőket óvják, mert így elkerülhető a közelharc. A CGT szakszervezet és az Emberi Jogok Ligája a belügyminiszter véleményével szemben viszont az eszköz betiltását kérte, adataik szerint ugyanis a rendőrség 9200 gumilövedéket lőtt ki a mozgalom kezdete óta.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató