2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Két százalékra csökkent a keresztények aránya Szíriában

A második világháború végén Szíria függetlenedett a francia gyarmati sors alól, akkor még minden harmadik ember valamelyik keresztény egyházhoz tartozott.

Alig félmillió szíriai keresztény maradt szülőföldjén, miután az iszlamista szervezetek hét éven keresztül üldözték a vallási és etnikai kisebbségeket a közel-keleti országban.

A szíriai konfliktus kitörése előtt a keresztények aránya meghaladta a tíz százalékot.

Szíria történelmileg az ősi keresztény egyházak hazája volt. Az oszmán uralom végnapjain a lakosság majd fele vallotta magát kereszténynek. A törökök és kurdok által elkövetett népirtások és a keresztények ősi területeinek az újkori Törökországhoz csatolása miatt azonban a XIX. század végén és a XX. század elején keresztények százezrei hagyták el hazájukat és vándoroltak ki Európába, az Egyesült Államokba, illetve Dél-Amerikába.

A második világháború végén Szíria függetlenedett a francia gyarmattartás alól, akkor még minden harmadik ember valamelyik keresztény egyházhoz tartozott. Szíria XX. századi háborúkkal és térségbeli konfliktusokkal sújtott modern történelme azonban ismételten a keresztények elvándorlását eredményezte. Ezzel párhuzamosan a muszlim családok gyermekvállalási rátája többszöröse a keresztényekének, ezért a harmadik évezred elejére már csak tíz százalékot tett ki a keresztények aránya Szíriában.

Az elmúlt hét év viszont megpecsételte a megmarad keresztények sorsát, arányuk  ma már alig több, mint két százalék. Erről beszélt és tartott előadást Budapesten Mario Zenari, a Vatikán damaszkuszi nunciusa.

Zenari bíboros a magyar kormányfő, Orbán Viktor meghívására érkezett Magyarországra, előadásán Orbán Balázs és Azbej Tristan államtitkárok mellett magas rangú vallási és politikai vezetők vettek rész – ismertette a linga.org hírportál.

A közel-keleti keresztényekkel foglalkozó oldal szerint a Mario Zenari által javasolt, a keresztények megmaradását megsegítő programokat állami szinten csak Magyarország támogatja. A Hungary Helps Program segítségével több keresztény oktatási, szociális, egészségügyi és vallási intézmény újulhatott meg.

Mario Zenari nuncius szerint Magyarország kormányának köszönhetően Szíriában egy teljes éven át három kórház működésének anyagi háttere biztosított lesz. A támogatást az AVSI Nyitott Kórházak programján keresztül jut el a szükséget szenvedőkhöz. Ez azt jelenti, hogy több mint 4500 beteg ellátását tudják majd biztosítani – olvasható a beszámolóban.

A szíriai keresztény vallási vezetők üdvözlik Magyarország azon törekvéseit, hogy helyben nyújt támogatást a keresztényeknek, ami visszaszorítja vagy megfordíthatja a kivándorlást. A hírportál szerint csak ez a politikai irányzat mentheti meg a Közel-Kelet még megmaradt keresztény közösségét.

A szíriai keresztényekről bővebben ITT olvashatnak.

S4C.News – Kassab Adonis

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató