2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

"Kurv@ kemény képek" - így aprítja a népet a francia rendőrség

Kiszivárgott felvétel: így vezényelnek sortüzet Macron rendőrei.

Vizsgálat indult azután, hogy kiszivárgott egy rendőrségi felvétel. Az egyik tolouse-i tüntetésen a rendőrök tűzparancsot adtak ki a sárgamellényesekre.

A felvétel január 12-én készült, amikor sárgamellényesek csaptak össze a rendőrökkel, a zavargások közel 16 órán folytatódtak. A felvételt a rendőrségi parancsnoki szobában készítették, ahol a rendőrparancsnokok élőben, monitorokon keresztül nézték az eseményeket – adta hírül a France 3.

Több rendőrtiszt hangja is hallható a felvételen, amelyen a monitorok felvételei látszanak. "A rohadékok! Az egyik a földre került" – mondta az egyik hang. Egy női hang szerint "lőnünk kell", amelyre válaszként egy férfihang azt mondja,

amikor kiadom a parancsot, akkor adj le két-három sorozatot"

– mondta a rendőröknek a rádión keresztül az egyik parancsnok.

Eddig mintegy húsz tüntetőnek lőtték ki a szemét a francia hatóságok. Tízen életüket vesztették az összecsapásokban. Egyes adatok szerint a francia rendőrség eddig 9200 gumilövedéket lőtt ki a tüntetéseken.

Habár a videót január 12-én rögzítették, csak 31-én került nyilvánosságra. A rendőrségi szakszervezet szerint a rendőrtisztek szavai ebben az esetben megelőzték a gondolataikat, és csak arra reagáltak a kialakult, elmérgesedett szituációra.

A Haute-Garonne-i Prefektúra is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, szerintük a rendőrök csak spontán reagáltak a látott eseményekre. A vizsgálat ebben az esetben azt hivatott tisztázni, hogy ki hozta nyilvánosságra a felvételeket.

Korábban már többször kritizálták a rendőröket a gumilövedékek használata miatt. Francia orvosok is tiltakoztak a gyakorlat ellen, ugyanis az utóbbi hetekben mind több kilőtt szemmel és szétroncsolt végtaggal találkoznak a sürgősségi osztályokon. Az orvosok szerint az esetek száma "példátlanul magas".

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató