2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Szélsőliberális ellenzéki párt alakult Lengyelországban - egy keresztényfóbiás homokos vezeti

Alapító kongresszust tartott vasárnap Varsóban a Tavasz (Wiosna) nevű, a felmérések szerint máris a harmadik legnagyobb támogatottságot élvező párt. Vezetője, Robert Biedron melegjogi aktivista, volt parlamenti képviselő, majd polgármester szélsőliberális programpontokat vázolt fel – közölte az MTI.

A külsőségekben az amerikaiakat majmoló gyűlésen több ezren vettek részt. A Biedron beszédében, valamint a kongresszust megelőző interjúkban elhangzottakból az derül ki, hogy a Tavasz harmadik erőként kíván fellépni, elhatárolódva mind a kormányzó Jog és Igazságosságtól (PiS), mind pedig a parlament ellenzéki pártjaitól.

A 43 éves Biedron az SLD tagjaként kezdte el politikai pályáját, a 2011-es parlamenti választáson a balliberális, ma már nem létező Palikot Mozgalom jelöltjeként került be az alsóházba. Ő volt az első deklaráltan homoszexuális lengyel parlamenti képviselő. Az alsóházi padokat a 2014-es helyhatósági választás kapcsán hagyta el, akkor választották az észak-lengyelországi Slupsk polgármesterévé.

A politikus a nagygyűlésen bírálta a pártpolitikát, amelyet - mint mondta - a civil társadalomra és az önkormányzatokra nagyobb hangsúlyt helyező rendszerrel szeretne helyettesíteni.

Biedron beszédében kitért arra, hogy a terhesség 12. hetéig minden feltétel nélkül engedélyezné az abortuszt, és államilag finanszírozná a mesterséges megtermékenyítést.

Célul tűzte ki továbbá a hittan iskolai oktatásának megszüntetését, a papoknak a jelenleginél magasabb mértékű megadóztatását, valamint a Vatikánnal 1993-ban kötött, az egyház és az állam viszonyát szabályozó megállapodás (konkordátum) újratárgyalását is.

Megígérte, hogy hatalomra kerülése esetén 2035-ig bezárja az összes lengyelországi szénbányát, áttér a megújuló energiaforrásokra, leállítja a fakitermelést, és megtiltja az állatok szerepeltetését a cirkuszokban, a párt gazdasági és külpolitikai terveiről azonban nem ejtett szó

Korábbi bejelentések szerint a Tavasz a májusi európai parlamenti választáson, valamint az őszi lengyel parlamenti választáson is indul. Előbbi megmérettetésen a párt - elveiből kifolyólag - a bevándorláspárti erők mögé állna be.

A legfrissebb, e heti felmérés szerint Biedron pártja a szavazatok 10 százalékát kapná meg, ha most tartanák meg a lengyel parlamenti választást. Az EP-választásra vonatkozó, szombaton ismertetett felmérés szerint a Tavasz 6,4 támogatottságra számíthat. Mindkét felmérésben az új párt a harmadik legnépszerűbb tömörülésként szerepel a PiS és a PO után.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató