Vadhajtások

Az ügyészség börtönbüntetést kér Elin Ersson, svéd aktivistára

Könnyen lehet, hogy börtönbe kerül Elin Ersson, a 21 éves svéd emberjogi aktivista, aki még tavaly július végén akadályozta meg egy afgán állampolgárságú férfi deportálását.

Ügyét a göteborgi kerületi bíróság tárgyalta, a fiatal hölgy tettével megsértette a légi közlekedési törvényt – számol be róla a Voice of Europe.

Legalábbis ezt kérte James von Reis, az ügyben eljáró ügyész hétfőn, a tárgyalás befejeztekor: 14 napra szeretné börtönbe záratni Erssont.

A fiatal nő úgy védekezett, hogy ő bizony semmi törvénytelent nem követett el, hanem eleget tett a pilóta kérésének. Az ítélet február közepén várható.

Elin Ersson a Facebook-on közvetítte egyszemélyes műsorát júliusban, amikor is nem volt hajlandó leülni a göteborgi reptérről induló repülőn így akadályozva meg, hogy felszálljon a jármű. A síró svéd nőt végül eltávolították a gépről és vele együtt azt az ötvenes éveiben járó afgán férfit is, akit Afganisztánba akartak deportálni a svéd hatóságok.

A férfit Svédországban 9 hónap börtönre ítélték a kitoloncolását megelőzően, mert három esetben bántalmazta feleségét és két gyermeküket, többek között egy hosszú kábel darabbal korbácsolta meg őket.

A svéd DN újságnak adott interjúban Ersson azt állította, hogy ő semmit nem tudott a férfi hátteréről. Eredetileg a lány egy másik migránst akart „megmenteni”: egy 25 éves afgánt, aki azonban nem is volt a gépen.

Ehelyett végül az idősebb bűnözőt vették le a gépről.

Azóta mindkét férfit sikeresen kitoloncolták Svédországból.

Geib Hajnalka – Vadhajtasok.hu