2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Finnország: Iskolalátogatással egybekötött integráció helyett lányokat molesztáltak a migránsok

A Sputnik cikkének fordítása:

Egy finn város kitiltja a menedékkérőket az iskolákból a behálózó bandákkal kapcsolatos botrány közepette

Szülői aggodalmak, valamint biztonsági megfontolások állnak egy finn városban a menedékkérők iskolalátogatására vonatkozó tilalom mögött, ahol Finnország legnagyobb szexuális bántalmazási botránya van kibontakozóban.

Oulu városa ideiglenesen megtiltotta a menedékkérőknek és menekülteknek az iskolák és napközik látogatását, amint a kiskorúak szexuális bántalmazásával kapcsolatos nyomozások tovább folynak, tudósított az Yle finn nemzeti hírsugárzó.

A Vöröskereszt és más jótékonysági csoportok által szervezett integrációs látogatásokra vonatkozó városi tilalom számos Oulu-beli menedékkérő és menekült által kiskorú lányok állítólagos szexuális bántalmazásával kapcsolatos, folyamatban lévő nyomozáson alapszik.

Mika Penttilä, a város oktatási és kulturális szolgálatának feje szülői aggodalmakat és biztonsági okokat hozott fel a döntés mögötti hajtóerőként.

„Megegyeztünk a szervezőkkel, hogy jelenleg ilyen látogatásokra nem fog sor kerülni. Ezekkel a látogatásokkal kapcsolatban az emberek felkerestek minket, hogy megtudják, hogy azok biztonsági kockázatot rejtenek-e”, mondta Penttilä az Ylének.

Azonban annak ideiglenes jellege, valamint Oulu hatóságainak fogadalma ellenére, hogy tényeken alapuló vitát folytassanak le a menedékkérők látogatásai által jelentett biztonsági kockázatokról, a tilalom sok kérdést vetett fel.

Mikko Lehtonen, a Tamperei Egyetem médiakultúra-professzora a látogatások leállítását meggondolatlannak nevezte.

„A város határozottnak akar látszani. Azonban az üzenet, amit most küldenek, talán több problémát okoz, és nem old meg egyet sem”, mondta Lehtonen. „Ha egy migránscsoport tagja lennék, ez a tilalom azt az üzenetet küldené nekem, hogy az úgynevezett őshonos kultúra nem akarja, hogy annak része legyek”.

Lehtonen azt mondta, hogy az összes menedékkérőre mint különálló, de homogén csoportra tekinteni nyugtalanító és a rasszizmus határát súroló.

Kirsi Pimiä diszkriminációellenes ombudsman azt mondta, hogy a döntéshozóknak mérlegelniük kellene az ilyen döntések és cselekvések jelentőségét és arányosságát. Pimiä azt is megkockáztatta, hogy egy egyén negatív jellemzőit egy csoporttal társítani, melyet képviselnek, egyenértékű az előítélettel. Azonban Oulu döntését nem ítélték meg diszkriminatívnak, mert az iskolák vagy napközik látogatása menedékkérők részére nem egyetemes jog.

Rajkumar Sabanadesan tamperei székhelyű vállalkozó és tanácsadó, aki menedékkérőként érkezett Finnországba, azt mondta, hogy Oulu döntését egyenesen ostobának tartja. Azt hangsúlyozta, hogy a migránsproblémákat csak úgy lehet megoldani, hogy őket a többségi népességgel integrálják, és a tilalom pontosan az ellenkező irányba halad.

Mindeközben az oului rendőrség kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények gyanújával öt új ügyben nyomoz. Az összes állítólagos áldozat 15 év alatti lány, közölte a Hufvudstadsbladet nevű újság.

E hónap elején a Vuolle Setlementti menekültszervezet, ami 1918 óta dolgozik bevándorlók integrálásán és a társadalom peremére való szorulás ellen, azt jelentette, hogy majdnem minden egyes napon fenyegető üzeneteket kap, tudósított erről a Hufvudstadsbladet.

A múlt év óta az oului rendőrség több mint egy tucat szexuális bántalmazási ügyben nyomoz, melyek lányokat, köztük alig tízéveset érintenek, valamint külföldi férfiakat, akik mindannyian menedékkérőként és menekültként jöttek Finnországba, néhányan a Közel-Keletről. A nyomozások száma emelkedik, mivel a rendőrség sürgette a közvéleményt, hogy ne habozzon a további esetek bejelentésével.

Forrás: Hidra - Kuruc.info

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató