Vadhajtások

Sajtóklub: Vérlázító gazemberségek vannak a Mal-ügy hátterében

Borzasztó és olyan gazemberségek történtek a Mal Zrt.-nél, amelyeket az ügyészség nem tudott felderíteni – hangzott el az ECHO TV Sajtóklub című műsorában annak apropóján, hogy a Győri Ítélőtábla nyolc évvel és négy hónappal a vörösiszap-katasztrófa után kimondta tíz ember bűnösségét a tragédiában a per megismételt elsőfokú eljárásában. Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője, Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Szentesi Zöldi László, a Magyar Demokrata főmunkatársa rámutatott, sokkal enyhébb bűnügyekben is súlyosabb ítéletek születnek, mint amit a vörösiszapper vádlottjai kaptak tíz ember haláláért. Műsorvezető Bayer Zsolt. 

A bíróság B. Zoltánt két év hat hónap, D. Józsefet pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte.A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott. Minden vádpont alól felmentett a törvényszék öt vádlottat. Három évvel ezelőtt a veszprémi bíróság még mindenkit felmentett.

A vörösiszapper az elképesztő és fájdalmas példája annak, hogy „Magyarországon a bírák bírálhatatlanok” és hogy nem igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás, vagy jogszerűtlenség-szolgáltatás zajlik

– jelentette ki Bencsik András. Bayer Zsolt szerint a jogszolgáltatással nem magyarázható meg az, hogy valakit ugyanazért először felmentenek, majd három évvel később elítélnek.

Szentesi Zöldi László nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy a magyarországi bírák és bírósági döntések bírálhatatlanok legyenek. A publicista felhívta rá a figyelmet, a vörösiszap-katasztrófa után egy nappal volt egy olyan közhangulat, hogy akkora erőt képvisel a Mal Zrt. és a mögötte álló erők, hogy a felelősök meg fogják úszni a börtönt és a veszprémi ítélet fényében egy pillanatra ez be is igazolódott. Hozzátette

bár a két és fél év nevetséges ellentételezés tíz ember haláláért, de bízni kell benne, hogy a másodfok is megalapozott döntést fog hozni.

A PestiSrácok főszerkesztője a Mal Zrt. hátterére mutatott rá. Huth Gergely szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy

Mal vezetői és tulajdonosai a rendszerváltás rabló privatizációjának nyertesei, Gyurcsány Ferenc és Apró Piroska bennfentes körinek részesei.

Forrás: EchoTV