Vadhajtások

Elkezdték kiüríteni Európa legnagyobb migránstáborát

Megkezdődött Európa legnagyobb menedékkérő-központjának felszámolása Olaszországban. A szicíliai tábort a római kormány utasítására kezdik kiüríteni, a migránsokat kisebb táborokba szállítják át, nagy részüket vélhetően előbb-utóbb haza fogják toloncolni, így fölöslegessé válnak a több ezer fős befogadóképességű központok,- tudjuk meg a Hír TV tudósításából.

Európa legnagyobb menekülttáborát kezdik kiüríteni Szicíliában. 50 menedékkérőt – mind afrikai férfiak – szállítottak át csütörtökön kisebb létesítményekbe, miután az olasz kormány döntése értelmében a nagy gyűjtőtábort bezárják.

„Február végéig 150 ember távozik innen, ami azt jelenti, hogy ha 4-5 hónapig ez folytatódik, akkor sikerülni fog a központ kiüríteni” – mondta Francesco Magnano, a Cara Mineo menekültközpont igazgatója.


A Catania közelében fekvő Cara Mineo tábor eredetileg egy katonai támaszpont barakkegyüttesének épült, jelenleg 1300 migráns él itt. Illegális úton érkeztek Olaszország területére, ezért hatósági megfigyelés alatt állnak, itt várják menedékkérelmük elbírálását.

Matteo Salvini belügyminiszter előterjesztését a római kormány tavaly év végén fogadta el: innentől kezdve humanitárius okokból nem ad Olaszország menedékjogok az illegálisan érkezőknek, ugyakkor a szigorú vizsgálaton áteső valódi háborús menekülteknek továbbra is igen.

2017-ben a menedékkérők negyede, mintegy 20 ezer migráns kapott humanitárius menedékjogot, és több ezren a korábbi években – ha az ő ideiglenes státuszuk lejár, őket is a kitoloncolás várja.

Az olasz kormány szerint Olaszországban nincs már szükség ilyen méretű menedékkérő-táborokra, miután az elmúlt évben az olasz kikötők lezárásával 80 százalékkal visszaesett az ide érkező migránsok száma.

 

Forrás: Hír TV