2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

„Ha a híd elveszett, Erdély is elveszett!” - 1849. február 9. - A Piski csata

„Alig pihent két napot, mikor Kemény Farkastól február 9-én reggel azt az értesülést kapta, hogy az ellenség a piski hidat megtámadta. Bem e hír hallatára felkiáltott: „Ha a híd elveszett, Erdély is elveszett!” és Czetz ezredest a fősereggel Piskire küldte. A csata változó szerencsével folyt, míg délután sikerült a császáriaknak Bem egész hadseregét megfutamítani. Bem hasztalan ugrott a futók elébe „Ne fuss magyar! Ne fuss magyar!” kiáltással. Czetz ezredes egypár székely század tartalékkal az előrenyomuló császáriakat megállította, és a futó honvédek visszafordulva, újra támadásba mentek át. A győzelmet még az est leszállta előtt sikerült Bemnek kicsikarnia. A híd Bem kezében maradt és Erdély sem veszett el.”

(Szabó Zsolt: „Bem József nyomában Erdélyben”/ muvelodes.ro)

A vízaknai vesztes csata után a történelem kereke Bem apót a Sztrigy mentére vetette, pontosabban annak hídjára. A magyar szabadságért küzdő híres lengyel tábornok éppen a hídon győzte le 1849. február 9-én a császári sereget. A településsel szembeni dombról irányította a csatát, és itt mondta az azóta sokat idézett intését, miszerint:

Ist die Brücke verloren, ist Siebenbürgen verloren!

(Ha elvész a híd, elvész Erdély - Bem katonáival németül kommunikált).

A fordulatokban gazdag piski csatában sokáig úgy tűnt, valóban elvész a negyven méteres híd, amikor Bem észrevette, hogy a Puchner Antal által irányított császári sereg már szinte teljesen felélte lőszerét. A tábornok kockáztatott, mindent egy lapra téve harcba küldte a Bethlen Gergely parancsnoksága alatt álló tartalékegységet, mely végül kiharcolta az elveszettnek látszó győzelmet. Puchner serege hanyatt-homlok menekült, amerre csak látott. A magyar sereg egészen Pádig kergette az osztrákokat, s az üldözésnek csak a sötétség beállta vetett véget. Bemnek köszönhetően nemcsak a piski fahíd, de Erdély is megmenekült és nem sokkal később újra magyar uralom alá került.

https://www.youtube.com/watch?v=K_Pc7iQYQIc

A csata emlékére 1889-ben „Bem tábornok ágyúinak helyén” (Téglás Gábor történész) egy 9,5 méter magas obeliszket állítottak (Berczi Tódor kőfaragó mester készítette). Bár a petrószai szürke andezitből készült oszlop erős vasrácssal volt körbekerítve, 1920-ban a rongálóknak sikerült szétverni azt. Megmaradt darabjait kiegészítve, 1995-ben állították fel újra a piski római katolikus templom kertjében, ahol azóta is fő helyszínt biztosít a március 15-i ünnepségeknek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató