Vadhajtások

Megérkezett Magyarországra az amerikai külügyminiszter

Megérkezett budapesti hivatalos látogatására az amerikai külügyminiszter különgépe. Mike Pompeo találkozni fog Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel, valamint fogadja őt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Mike Pompeo találkozni fog Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel, valamint fogadja őt Orbán Viktor miniszterelnök is.

A magyar kormány képviseletében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert a Liszt Ferenc repülőtéren.

A látogatást megelőzően Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt közölte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak.

Mára el lehet mondani, hogy a politikai kapcsolatrendszerünk is lassan eléri a gazdasági és védelmi együttműködés szintjét”

– fogalmazott a magyar külügyek irányítója. Ennek egyértelmű jele, hogy nyolc év után újra Magyarországra látogat az Egyesült Államok külügyminisztere.

Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy Magyarország olyan megbízható NATO-szövetséges, amely elkötelezett támogatója a NATO megerősítésének és – az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció keretében – az Egyesült Államok globális terrorellenes törekvéseinek.

A két ország gazdasági együttműködése soha nem volt olyan jó, mint jelenleg. 1700 amerikai vállalat 105 ezer magyarnak ad munkát, és az amerikai cégek folyamatosan keresik az újabb beruházások lehetőségét Magyarországon – közölte.

Megjegyezte: az Egyesült Államok a jövőben nagy szerepet játszhat Közép-Európa energiabeszerzési forrásainak diverzifikálásában is.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány mindig a kölcsönös tiszteletre alapozta külpolitikáját, és “ez a kölcsönös tisztelet a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta jellemzi a magyar-amerikai kétoldalú politikai együttműködést is”.

Magyarország soha nem állt be abba az európai mainstream “politikai kórusba”, amely Donald Trump elnök hivatalba lépése óta folyamatosan kritizálja a republikánus adminisztráció kül- és belpolitikai intézkedéseit.

A kétoldalú politikai együttműködésnek újabb lendületet adott, hogy mindkét kormány a saját állampolgárai biztonságát tekinti elsődlegesnek, és ezért az illegális migrációval szemben határozottan állást foglal. Ez abból is látszott, hogy az ENSZ globális migrációs csomagjával szemben ez a két ország lépett fel a leghatározottabban és a leghangosabban”

– tette hozzá Szijjártó Péter, aki egyúttal azt is közölte, hogy hétfőn közös sajtótájékoztatót tart amerikai kollégájával, aki találkozik a honvédelmi miniszterrel is, és akit Orbán Viktor miniszterelnök is fogad.

Forrás: 888.hu

RSS
Twitter
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial