2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Rendkívüli: Légvédelmi rakétákat és gázt is veszünk az amerikaiaktól

Az előző években a magyar-amerikai kapcsolatoknak csak gazdasági és védelmi pillére létezett, de most újraépítettünk egy harmadik pillért, a politikai kapcsolatokat, mondta el Szijjártó Péter a Mike Pompeoamerikai külügyminiszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez részben Donald Trumpnak köszönhető, ugyanis mindkét ország vezetése hazafias politikát folytat. Együtt ellenezték például a migrációs csomagot az ENSZ-ben, és mindkét ország meg szeretné védeni a keresztény gyökereit, mondta.
Szerintünk a világ attól nem lesz jobb hely, ha bizonyos országok azzal töltik idejük nagy részét, hogy beleavatkoznak más országok belügyeibe
– jelentette ki a magyar külügyminiszter. Beszélt arról is, hogy az amerikaiak geopolitikai kérdésként tekintenek Ukrajnára, Magyarország viszont elsősorban a kárpátaljai magyarok ügyét tartja fontosnak. 108 fővel bővítjük a 484 fős NATO-kontingensünket, jelentette be Szijjártó. De ami fontosabb, hogy megújítják az amerikai-magyar védelmi együttműködést, amiről a jövő héten szavaz majd a parlament.Tárgyalások folynak arról, hogy közepes hatótávú légvédelmi rendszert szerezzen be Magyarország az Egyesült Államoktól.Ehhez a honvédelmi bizottság jóváhagyása szükséges még.   (24.hu)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató