2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A farkastorkú mocskos hazaáruló Károlyi egy ikon a balliberális oldal számára

Száz éve, 1919 februárjában a Kommunisták Magyarországi Pártja tüntetést rendezett a fővárosban a Népszava szerkesztősége előtt. A tüntetőket Kun Béla és Szamuelly Tibor, a vörösterror későbbi irányítói hergelték föl. Bár az esemény több halálos áldozatot követelt, csakúgy mint az azt követő Tanácsköztársaság, a balliberális oldal manapság arról cikkezik, hogy a vörösterror idején más korszakokhoz képest nem is volt olyan sok áldozat.

Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában Ligeti Dávid, a Veritas Történetkutató Intézet kutatója, és Szakács Árpád újságíró beszélt a Lenin-fiúk uralmát megelőző őszirózsás forradalomról, Károlyi Mihályról és az egy évszázada tartó kulturális harcról. Szakács Árpád szerint a Károlyi Mihály vezette őszirózsás forradalom nem volt se polgári, se demokratikus, se nemzeti. Mint mondta: a forradalom szervezői nihilista, ateista világképet hirdettek, emellett egy állam ellenes puccsot készítettek elő, a ténykedésük pedig nem találkozott a magyar nemzeti érdekekkel. Kiemelte: Károlyi Mihály egy ikon a balliberális oldal számára, elsősorban mert innen ered az identitásuk. Szerinte a Jászi Oszkárék által megalapított Országos Polgári Radikális Párt volt a korabeli SZDSZ. Jászi Oszkárék az SZDSZ által ma is hangoztatott elveket ültették át gyakorlatba - fogalmazott.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=RdHKQgsIxZ4[/embed]

Ligeti Dávid szerint volt egy kezdeti pozitív várakozás Károlyi Mihállyal és a Károlyi-féle körökkel kapcsolatban, azonban mindenkinek hamar csalódnia kellett ebben a rendszerben, kivéve a szociáldemokratákat és a kommunistákat. Szerinte nem teljesen egyértelmű Károlyi szerepvállalása és világfelfogása, azonban az látszik, hogy egyre inkább radikalizálódik és nyit a bolsevizmus felé, az 1930-as évekre pedig már egyértelműen bolsevik hívővé vált. Károlyi esetében is egy kvázi jellemfejlődés megy végbe, csak sajnos pont egy ellentétes irányban erkölcsi és morális szempontból - fogalmazott.

Forrás: EchoTV, Hunhír
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató