Vadhajtások

A farkastorkú mocskos hazaáruló Károlyi egy ikon a balliberális oldal számára

Száz éve, 1919 februárjában a Kommunisták Magyarországi Pártja tüntetést rendezett a fővárosban a Népszava szerkesztősége előtt. A tüntetőket Kun Béla és Szamuelly Tibor, a vörösterror későbbi irányítói hergelték föl. Bár az esemény több halálos áldozatot követelt, csakúgy mint az azt követő Tanácsköztársaság, a balliberális oldal manapság arról cikkezik, hogy a vörösterror idején más korszakokhoz képest nem is volt olyan sok áldozat.

Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában Ligeti Dávid, a Veritas Történetkutató Intézet kutatója, és Szakács Árpád újságíró beszélt a Lenin-fiúk uralmát megelőző őszirózsás forradalomról, Károlyi Mihályról és az egy évszázada tartó kulturális harcról.

Szakács Árpád szerint a Károlyi Mihály vezette őszirózsás forradalom nem volt se polgári, se demokratikus, se nemzeti. Mint mondta: a forradalom szervezői nihilista, ateista világképet hirdettek, emellett egy állam ellenes puccsot készítettek elő, a ténykedésük pedig nem találkozott a magyar nemzeti érdekekkel.

Kiemelte: Károlyi Mihály egy ikon a balliberális oldal számára, elsősorban mert innen ered az identitásuk.

Szerinte a Jászi Oszkárék által megalapított Országos Polgári Radikális Párt volt a korabeli SZDSZ.
Jászi Oszkárék az SZDSZ által ma is hangoztatott elveket ültették át gyakorlatba – fogalmazott.

Ligeti Dávid szerint volt egy kezdeti pozitív várakozás Károlyi Mihállyal és a Károlyi-féle körökkel kapcsolatban, azonban mindenkinek hamar csalódnia kellett ebben a rendszerben, kivéve a szociáldemokratákat és a kommunistákat. Szerinte nem teljesen egyértelmű Károlyi szerepvállalása és világfelfogása, azonban az látszik, hogy egyre inkább radikalizálódik és nyit a bolsevizmus felé, az 1930-as évekre pedig már egyértelműen bolsevik hívővé vált.

Károlyi esetében is egy kvázi jellemfejlődés megy végbe, csak sajnos pont egy ellentétes irányban erkölcsi és morális szempontból – fogalmazott.

Forrás: EchoTV, Hunhír

RSS
Twitter
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial