Vadhajtások

Antifák támadtak az AfD fiatal tagozatának tagjaira, amint egy varsói gettóról szóló film megtekintésére igyekeztek

Az AfD fiatalokat tömörítő szervezetének (JA, Young Alternative – Fiatal Alternatíva, ford.) négy tagját támadták meg antifák, amint épp egy, a varsói gettóról szóló film megtekintésére igyekeztek – írja a Voice of Europe. Ketten megsérültek, az egyik zsidó származású fiatal sikeresen elmenekült a támadás elől.

Sokan politikai szenzációhajhászásként értékelték a berlini filmfesztivál rendezője, Dieter Kosslick, AfD tagok felé intézett meghívását: jöjjenek el a vasárnap esti Ki írja a történelmünket (rend. Roberta Grossman) című film vetítésre. Kosslick a meghívással az AfD-t rendre érő antiszemita vádakat akarta kidomborítani. A JA-ból több fiatal elfogadta a meghívást, útközben azonban maszkos huligánok támadtak rájuk.

“Este tíz óra magasságában a Karl Marx körúton sétáltunk a színház felé, amikor nem messze az épülettől ránk támadt körülbelül fél tucat ember. Olyan fegyvereket használtak, amelyek birtoklása miatt nem lehet őket letartóztatni, mégis komoly sérülések okozására alkalmasak. Elemeket tartottak a markukban, azokkal ütöttek minket, egyiküknél pedig egy boros pohár volt, amit összetört és a pohár éles, hegyes szárát késként használva rontott nekünk. Engem a felkaromon vágott meg, a sérülést csak akkor vettem észre, mikor hazaértem” – mondta a berlini Vadim Derksen, az egyik áldozat. A fiatal férfi azt is elmondta, nem érti, hogy ismerték fel őket. “Nem viseltünk semmilyen emblémát, amely alapján felismerhette volna bárki, milyen szervezethez tartozunk, normális ruhákat viseltünk.” Azt sem tudta, honnan tudták, merről érkeznek: “Talán két irányból vártak minket, a színház két oldalán.”

Egy másik személy a fején sérült meg és orvosi ellátásra is szorult a támadás következtében. Az egyik zsidó származású JA tag még azelőtt elmenekült, hogy maga is megsérült volna.

“Szerintünk is jó ötlet, hogy a berlini fesztivál rendezője, Dieter Kosslick beszélni akar az antiszemitizmusról, de úgy fest, nem jó helyre címzi a felvetéseit. Németországban a valós antiszemitizmus ma a muszlimoktól tapasztalható, az igazi szélsőséges erőszakos cselekményeket pedig az antifák követik el.

Szerettük volna megnézni a filmet és szerettünk volna utána beszélgetni róla. Szívesen folytattunk volna érdemi vitát a film készítőjével politikáról, a fesztiváltól vagy akár az antifákról, akik megtámadtak minket. Sajnos azonban míg folyamatosan azt mondogatják, hogy vitázni akarnak velünk és érvekkel akarnak minket legyőzni, úgy tűnik, ehelyett inkább az erőszak fegyveréhez nyúlnak.”

Petr Bystron, az AfD képviselője épphogy megúszta a támadást, néhány perccel az erőszak után ért a helyszínre: “Az efféle támadások tipikusak a 2019-es merkeli Németországban” – mondta Bystron a Gateway Punditnak.

“A háború utáni Németország legsikeresebb pártjának tagjait rendszeresen besározzák, kiközösítik és megtámadják, a megosztottság és gyűlölet légköréhez jócskán hozzájárul a fősodratú média is. Kosslick úr a becsületünkbe akart gázolni és tovább akarta táplálni a gyűlölet ellenünk lobogó lángját azzal, hogy antiszemitának igyekezett beállítani bennünket. Tette mindezt úgy, hogy az AfD-nél jobban senki nem igyekszik megvédeni a zsidó állampolgárokat. Kosslick urat közvetlen felelősség terheli a támadás miatt.”

A filmfesztivál szóvivője a következő nyilatkozatot tette közzé az eset kapcsán: “Fokozott biztonsági intézkedésekkel és a berlini rendőrséggel szorosan együttműködve készültünk az eseményre mind a színház körül, mind az épületen belül. A berlini filmfesztivál az erőszak minden megnyilvánulási formáját elítéli, s mindenkit békességre int.”

A fesztivál szervezői nem kívántak külön reagálni a zsidó származású fiatal megtámadására irányuló kísérletre, aki a fesztivál rendezőjének meghívására igyekezett részt venni a filmvetítésen, ahogy azt sem jelezték, hogy nyitottak lennének párbeszéd folytatására a politikai reklámfogás áldozataival.

Roberta Grossman még nem nyilatkozott az ügy kapcsán.

Geib Hajnalka – Vadhajtások.hu