2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Másfél hét alatt kilenc templomot ért támadás Franciaországban

Az Yvelines megyében fekvő Maisons-Laffitte katolikus templomának hétvégi megrongálásával immáron kilencre nőtt a tizenegy napon belül meggyalázott keresztény szentélyek száma Franciaországban. A legújabb, a Maisons-Laffitte-i Szent Miklós-templom ellen elkövetett akció során a tettesek felborították és megrongálták az oltáriszentség őrzésére szolgáló díszes szekrényt, a tabernákulumot.

A megye prefektusa, Jean-Jacques Brot a Le Parisien című francia napilapnak elmondta, nem ez az első eset a térségben, hogy katolikus templomot gyaláznak meg ismeretlenek.

A Szent Miklós-templomot az elmúlt hét során háromszor is meggyalázták. Ez nem más, mint a szabad vallásgyakorlás megsértése”

– nyilatkozta a prefektus. A keresztényellenességet vizsgáló francia intézet, az Observatoire de la Christianophobie közlése szerint a Maisons-Laffitte-i eset tizenegy napon belül már a kilencedik olyan támadás volt az országban, amelyik katolikus templom ellen irányult. A legdurvább és legabszurdabb eset a dél-franciaországi Nimes-ben történt: a Notre-Dame-Des-Enfants-templomba betörő vandálok amellett, hogy szétverték az épületet, ürülékkel kenték be annak falait. Robert Wattebled nimes-i püspök határozottan elítélte a támadást, amely szerinte azzal, hogy a legszentebb keresztény jelképek ellen irányult, a katolikus hívek legmélyebb hitbéli meggyőződése elleni cselekedet is volt. Habár a mostani akciósorozat (tizenegy nap alatt kilenc támadás) a maga nemében példátlannak számít, már eddig sem volt túl jó a szekularizációtól és az iszlamizációtól egyaránt sújtott francia katolicizmus helyzete, az elmúlt években is számos templomot gyaláztak meg vagy raboltak ki szerte az országban.Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató