2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Öt évre ítéltek egy nigériai férfit Szegeden

Öt év börtönbüntetéssel sújtott első fokon a Szegedi Törvényszék csütörtökön egy nigériai férfit, aki társaival 250 millió forint csalásból származó pénzt mosott tisztára - tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t. Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság a nigériai állampolgárt és hét magyar társát pénzmosás bűntettében, míg egy társát pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségében mondta ki bűnösnek.

A magyar vádlottak közül kettőt három év szabadságvesztésre ítélt a bíróság. Öt vádlott egy és kettő év közötti felfüggesztett szabadságvesztést, egy vádlott 200 ezer forint pénzbüntetést kapott.

Az elsőfokú ítélet szerint a nigériai férfi megbízóival megállapodott abban, hogy magyar állampolgárokat szervez be annak érdekében, hogy a jellemzően nyugat-európai sértettek ellen elkövetett bűncselekményekből származó pénz megszerzésében és eltüntetésében segítséget nyújtsanak. A szegedi lakosok több pénzintézetben devizaszámlákat nyitottak, amelyekre azután olyan pénzek érkeztek, amiket a sértettek azért utaltak át, mert az e-mail-fiókjuk feltörésével, hamis e-mail-címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel megtévesztettek őket. 2015 szeptembere és 2017 áprilisa között összesen 32 pénzmosásra használt bankszámlát nyitottak, melyekre 61 átutalás érkezett 307 millió forint értékben. Ebből a vádlottaknak 254 millió forintot sikerült felvenniük. A bíróság előkészítő ülésen meghozott ítélete három vádlott esetében jogerőre emelkedett.

Forrás: Hunhír

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató