Vadhajtások

Megbukott a spanyol bevándorláspárti kormány

Pedro Sánchez reggel kilencre hívott össze kormánygyűlést, majd délelőtt tízkor egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy előrehozott választást írnak ki.

Szűk háromnegyed év kormányzás után, ahogy várható volt, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, enged a nép akaratának és előrehozott választásokat tartanak a mediterrán országban. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget. A kormányfő egyúttal bejelentette a parlament feloszlatását is.

Azután döntött így, hogy a hétvégén rég nem látott mértékű tüntetés volt a bevándorláspárti spanyol vezetés ellen. A madridi tüntetésen több mint tízezren vettek részt.

A hétvégi tüntetésen a legtöbb ellenzéki párt jelen volt és teljes egyetértés volt közöttük abban, hogy Sáncheznek nincs többé helye az ország élén. A megmozdulást a jelenleg ellenzékben lévő bevándorlásellenes pártok támogatják leginkább, köztük a VOX, a PP és a Ciudadanos, mely a tüntetés főszervezője volt. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Sánchez a múlt héten bejelentette, javaslatot tett a katalán autonóm kormánynak egy kerekasztal-megbeszélésre, amelyen a két kormány és a katalán parlamentben képviselettel rendelkező pártok vennének részt. A testület feladata a Katalónia jövőjére vonatkozó konszenzus elérése lenne. A javaslat óriási tiltakozást váltott ki.

Pedro Sánchez péntek délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt április 28-án előrehozott választásokat tartanak. Kijelentette, az időpont kiválasztása során tekintettel voltak arra, hogy az ne essen egybe az önkormányzati és az EP-választás időpontjával.

Sánchez számára hatalmas csapás volt, hogy a madridi parlament nem fogadta el az idei költségvetési tervezetüket. Ilyen lépésre húsz éve nem volt példa.

Április 28-án a bevándorlásellenes párt, a jobboldali VOX történelmet írhat, hiszen először küldhetnek képviselőt a törvényhozásba. Erre minden esélyük meg is van, ugyanis a közvélemény-kutatások szerint egyre népszerűbbek az országban, hiszen a spanyolok többsége nem támogatja az illegális bevándorlást.

Forrás: 888.hu