2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Megmenekült a délvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola

Meg kellene őrizni az iskolát, hogy legyen, aki azt megörökli.

Nem zárják be az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát

– ezt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyilatkozta a Vajdasági RTV magyar szerkesztőségének, és azt üzente az óbecsei polgároknak, hogy megnyugodhatnak, megmarad a szóban forgó iskola.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy hét alatt több mint 6.000 óbecsei és környékbeli polgár írta alá a petíciót, amellyel az iskolahálózatokkal foglalkozó munkacsoport döntése, vagyis a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola bezárása ellen tiltakoznak. Az iskolahálózat kialakításával foglalkozó munkacsoport többségi szavazással döntött úgy, hogy az iskolahálózat kidolgozása szempontjából be kell zárni egy általános iskolát Óbecsén. A munkacsoport a szerb kormány 2018. március 16-án elfogadott döntése alapján járt el. A kormány rendelete szerint ugyanis általános iskola akkor lehet önálló intézmény, ha legalább 480 tanulóval vagy 16 osztállyal rendelkezik. Működhet 480-nél kevesebb diákkal is az iskola, ha két kilométeres körzetben nem létezik másik általános iskola, illetve ha az intézményben nemzeti kisebbségi nyelven is folyik oktatás. A Petőfi Sándor Általános Iskolába hivatalosan 253 diák jár 20 osztályba, az oktatás pedig két nyelven folyik, az osztályok között pedig vannak kis létszámú kombinált tagozatok is, mindez azonban vajmi keveset jelent a munkacsoport számára. Annál többet jelent viszont Balog Virág Zsolt iskolaigazgató, a diákok és az itt dolgozók számára, akik úgy vélik, hogy az intézményt meg kell őrizni a munkacsoport ésszerűtlen döntése ellenére is. Egyébként az iskola igazgatója is tagja a munkacsoportnak, és azon kevesek közé tartozik a csoporton belül, akik ellenezték az iskola bezárását. „Amint ez kiderült, a szülők tanácsa aláírásgyűjtésbe kezdett és egy hét alatt 6.000 aláírás gyűlt össze. Elektronikus úton is alá lehet írni a petíciót. A polgárok, az aktivisták és a fiatalok minden követ megmozgattak, és megmutatták, hogy másként gondolkodnak az iskolahálózatról. Az iskolahálózat ugyanis a meglévő iskolák összekapcsolását jelentené, nem pedig azok bezárását. Lehet, hogy nincs meg a kellő számú diákunk, de a törvénnyel összhangban működünk, hiszen a diákok 80 százaléka magyar tannyelvű osztályba jár, az iskola pedig a város szimbóluma”, hangsúlyozta Balog Virág.

Az igazgató szerint esélyt kellene adni az iskolának a fennmaradásra, de az itt dolgozókra is gondolni kell. „60 dolgozónk van, ez 60 családot jelent. Ha ők a munkaerőpiacon kötnek ki, kérdéses, hogy lesz-e munka a számukra. A gyerekekre is gondolni kell. Évek óta tanítjuk őket, most pedig a község más iskoláiba kellene őket áthelyeznünk. Ez nagyon rosszul érintené őket. Meg kellene őrizni az iskolát, hogy legyen, aki azt megörökli. Lehet, hogy egy nap megjelenik egy új generáció, új ötletekkel, amelyekkel feléleszthetik az iskolát”, hangsúlyozta az igazgató. Az intézmény vezetőségének erőfeszítései ellenére az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában évek óta nem történt komolyabb beruházás. Az iskolának nincs tornaterme, így a testnevelés az ünnepi teremben zajlik. Most tehát nem zárják be az iskolát. Kérdés, meddig marad mindez így…Vajma.info alapján Magyar Fórum
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató