2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Svájc: Megtiltanák, hogy az utcán imádkozzanak a muszlimok

A svájci Ticino kantonban már betiltották a burkát, most azt szeretnék elérni, hogy a muszlimok ne imádkozhassanak a közterületeken, hiszen többeknek elegük van az utcán imádkozó emberekből.

Giorgio Ghiringhelli nevéhez fűződik az új kezdeményezés, amivel azt szeretnék elérni, hogy a kantonban tilos legyen közterületen imádkozni. A ötlet onnan ered, hogy számos muszlim posztol a közösségi oldalakra olyan képeket, amin a nyílt utcán imádkoznak. Ez pedig azt a hatást kelti, mintha egy muszlim többségű ország része lenne Ticino. A kezdeményezés szerint ráadásul sokszor az imádkozás során előfordulnak olyan szakaszok, amik a zsidók és a keresztények elleni gyűlöletre szítanak. Egyébként Giorgio Ghiringhelli volt a burkatilalom mellett kiálló kampány egyik szervezője. Reméli, hogy az új kezdeményezése is sikeres lesz.

Ahhoz, hogy a témát napirendre vegyék a parlamentben, az aktivistáknak 7 ezer aláírást kell gyűjteniük 100 nap alatt.

A migránssimogatók szerint természetesen szükségtelen az utcán történő imádkozás betiltása.

Ticinóban egyébként már 2016 óta tilos az egész testet eltakaró muszlim női ruha viselete.

A dél-svájci, olasz és katolikus többségű kantonban még 2013-ban tartottak népszavazást a témában, ahol 65 százalékkal nyertek a tiltáspártiak. A jogi vita után 2016. július 1-től életbe lépett a nikáb viselésének tilalma.

Rachid Nekkaz francia-algériai üzletember 2011-ben egymillió eurós alapot hozott létre, hogy segítse azokat a nőket, akik olyan helyen viselnek muszlim ruházatot, ahol az tiltott. Az algériai származású üzletember közölte: ő maga fog kifizetni minden burkaviselés miatti büntetést Ticinóban, mert a szabályozást diszkriminatívnak tartja.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató