2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Román nacionalista üzenetek jelentek meg a bukaresti magyar iskola kerítésén

„Erdely egy roman föld”, „Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni” (Mi románok vagyunk, urak itt örökre mi vagyunk” – üzente az Ady Endre Líceum diákjainak és pedagógusainak az ismeretlen tettes, aki vélhetően a hét végén mázolta össze a múlt év decemberében felújított kerítést.

Az elkövető azonosítását megkönnyítheti, hogy egy „szignót” is hagyott maga után („DDB Dinamo”), a DDB (Doar Dinamo București) pedig a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egyik szurkolói csoportjának neve.

A bukaresti Dinamo-szurkolók visszavágójaként értékeli az incidenst Trif Olga Mária, az Ady Endre Líceum igazgatója. „Természetesen jelentettük a rendőrségen. Kijöttek, lefényképezték, nyilatkozatot vettek, az önkormányzat illetékesei pedig lefestették a feliratot” – mondta a Maszolnak az iskolaigazgató, aki hozzátette, az elkövető egy horogkeresztet is festett a kerítésre.

  Mint ismert, a február 9-ei Sepsi OSK–Dinamo focimeccsen a fővárosi csapat szurkolói a magyar közösséget gyalázó szlogeneket hangoztattak, és egy kifeszített molinón magyarellenes felirattal sértegették a helyieket. A magyarellenes megnyilvánulást tovább fokozták, amikor egy Dinamo-szurkoló beugrott az ellentáborba, és letépett egy hazai szurkolók által kifüggesztett Sepsi OSK zászlót. Ekkor lépett közbe a csendőrség, és a Román Labdarúgó Szövetség emiatt szerdán 5 000 lejre büntette meg a Dinamo fociklubot.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat pedig a FIFA-nál és UEFA-nál tett panaszt. Trif Olga Mária hozzátette, az incidens vasárnap besötétedés után, 19 óra körül történt. Az épületre felszerelt térfigyelő kamerák nem látnak rá a kerítés tövére, ezért az önkormányzat hat új kamerát szerel fel a kerítésre, tudatta.   Hasonló incidens történt decemberben is, amikor a bukaresti magyar iskola falára egy maszkot viselő tettes az „Urâm bozgorii” („Gyűlöljük a bozgorokat” – szerk. megj.: a bozgor a magyarokra használt, lealacsonyító jelző, hazátlant jelent) üzenetet írta festékspray-jel.

Az esetet feljelentették. Kérdésünkre a tanintézmény vezetője elmondta: a tettest azóta a rendőrség azonosította és megbüntette. Hozzátette, tudomása szerint ebben az esetben is egy Dinamo-szurkolóról volt szó, aki egy kézilabda mérkőzés miatt háborgott.

Forrás: Maszol.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató