2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Elismerte a migránskártyák létezését az Európai Bizottság

Tavaly ősszel robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy a bevándorlók mindenféle azonosítás nélkül kapnak anyagi támogatást az Európai Uniótól, és az összeget bármire elkölthetik. Az Európai Bizottság mostani válaszából megtudjuk, hogy 2018-ban összesen mintegy 40 milliárd forint értékben 90 ezren jutottak így támogatáshoz.

Tavaly novemberben Velika Kladusa környékén szinte minden bevándorló felismerte az ENSZ és az EU név nélküli bankkártyáit. Év végén az M1 stábja is talált egy anonim plasztiklapot a migránsok akkori sátortáborában.

Tavaly először a szlovén Nova24 tévé számolt be arról, hogy a migránsok név nélküli bankkártyákat használnak. Ezeken csak számok, az EU jelképe és a Mastercard felirat szerepel. A Görögországban regisztrált bevándorlók 2017 óta kapnak ilyet az ENSZ és az Európai Bizottság támogatásával indult humanitárius programban.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban meglepőnek nevezte az anonim kártyák ügyét, és leszögezte, a nagyobbik kormánypárt és az európai parlamenti képviselői ezt nem hagyhatják annyiban – közölte az M1 Híradója.

Deutsch Tamás EP-képviselő november végén nyújtott be írásbeli kérdéseket az Európai Bizottsághoz az ügyben. Egyebek mellett azt kérdezte, hányféle anonim migránskártya létezik, és ezekből mennyit osztottak ki? Azt is szerette volna megtudni, az unió milyen forrásokból és mennyi pénzt utalt eddig a névtelen bankkártyákra?

A válaszok nemrég érkeztek meg. Az illetékesek azt írták, az Európai Bizottság számos országban nyújt készpénztámogatást humanitárius partnereinek, ami Görögországban előre meghatározott összeggel feltöltött készpénzkártyák formájában történik. A program keretében több mint 90 000 kedvezményezett kapott havi rendszerességgel pénzt. 2016 és 2018 között a bizottság mintegy 122 millió eurót különített el a kedvezményezettek számára.

Hozzáteszik azt is, hogy a kártyákon egy szám található, amivel azonosítani tudják a programban résztvevőket.

„Az anonim migránskártya botrány a javából” – a válaszok megérkezése után így reagált közösségi oldalán Deutsch Tamás. A fideszes EP-képviselő úgy fogalmazott, az Európai Bizottság beismerte, hogy léteznek az anonim migránskártyák. A politikus elképesztőnek nevezte, hogy a szigorú európai pénzmosás elleni törvények rendelkezéseivel szemben a kártyákon nem szerepel a tulajdonos neve. Deutsch Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy a 90 ezer anonim migránskártyára átszámítva csaknem 40 milliárd forintnyi európai uniós pénzt töltöttek fel.

Forrás: Gondola.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató