Vadhajtások

Alkotmánybírósághoz fordult a Jobbik-DK-MSZP-LMP-stb., de már nem volt délután ügyfélfogadás

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordultak a földforgalmi törvény decemberi módosítása miatt az összekovácsolódott baloldali ellenzéki pártok pénteken.

Harangozó Gábor, az MSZP elnökségi tagja Budapesten, az Ab I. kerületi épülete előtt tartott sajtótájékoztatón úgy értékelt: a Fidesz nemcsak a munkásokat akarja rabszolgasorba kényszeríteni, hanem a vidéken élő embereket is kiszolgáltatott helyzetbe akarja hozni. Hozzátette: a földforgalmi törvény december 12-i módosításával 1,5 millió tulajdonos földjét értékelték le.

Kifejtette, a Fidesz most már nemcsak az állami földeket akarja a fideszes haveroknak átjátszani, hanem a magánkézben lévő földek eladásába is bele akar szólni: meg akarja mondani, hogy egy adott földet a tulajdonosa kinek és mennyiért adhat el. Az adásvételbe ráadásul beleszólási jogot kapott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is, amelynek vezetőségét törvénytelenül választották meg – mondta.

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője közölte, az agrárkamara nem független, 19 megyei vezetője közül 17 fideszes pártpolitikus. Szerinte a jövőben úgy fog működni a megyei agrárkamara, hogy az elnök „a haverjainak egy sms-t körbe dob és egyfajta véleménynyilvánító, küldöttgyűlésnek álcázott semmin keresztül komoly döntéseket hoznak”. Ez egy demokráciában elfogadhatatlan, ez inkább feudalizmus – hangoztatta, sürgetve a kamarai rendszer megújítását.

Csárdi Antal (LMP), Bősz Anett (Liberális[ok]), Magyar Zoltán (Jobbik), Barabás Richárd (Párbeszéd) és Gréczy Zsolt (DK) még egy beadványt sem voltak képesek leadni az Alkotmánybíróságnak (képernyőmentés a DK élő közvetítéséből)

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője azt kérte, az Ab „ne fideszes pártkatonák gyülekezeteként” működjön ebben az ügyben. Javasolta, hogy a gazdatársadalom mozduljon meg. Volt már rá példa, hogy traktorok indultak el Budapestre, ennek lehetőségét se vessék el – jegyezte meg. (Szenilis szavazói memóriájából kiindulva nem említette meg, hogy ez pont pártelnöke regnálása idején történt, 2005 február-márciusában – a szerk.)

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese kiemelte, hogy a december 12-i parlamenti ülésen szabálytalanul fogadták el a törvényt. Az Ab eddig következetes volt: eljárásjogi hibák miatt mindig „visszadobta” a törvényeket – mondta.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője úgy látta, a törvénymódosítással a Fidesz elárulta a magyar vidéket, a magyar gazdákat. A jogszabály „tüzes vas”, amivel kikényszeríthetik a Fideszhez közel álló üzleti körök a gazdáktól, hogy kedvezőtlen feltételekkel váljanak meg a földjeiktől – közölte.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt színeiben politizáló független országgyűlési képviselő szerint a földforgalmi törvény módosítása sérti a tulajdon, a magánélet szentségét és nem biztosítja a jogorvoslat jogát. Hozzátette: a pártállami időket idézi, hogy az agrárkamara határoz a tulajdonos helyett arról, milyen áron értékesíthető a föld. Ha bíróságra kerülnének az ügyek, akkor ott nem írhatnák felül a kamara döntését, mindössze új eljárást kezdeményezhetnének – magyarázta.

Az Országgyűlés tavaly december 12-i ülésén fogadta el a mező- és erdőgazdasági földek forgalmával összefüggő törvénymódosításokat, amelynek értelmében az agrárkamara területi szervei foglalnak állást a földadásvételi szerződésekről, a kialkudott ár megítélésekor pedig figyelembe kell venni a föld jövedelemtermelő képességét is. Az ülésnapon az ellenzék obstrukcióval próbálta megakadályozni a parlamenti szavazásokat a munka törvénykönyve túlórával kapcsolatos szabályainak változtatása miatt.

Volt kérdés az antiszemitizmusról és a jobbikos Jakab Péter korábbi kijelentéseiről. Magyar Zoltán közölte, minden ezzel kapcsolatos tudnivalót már elmondott a Jobbik. Csárdi Antal azt mondta, ezek a kérdések semmilyen más célt nem szolgálnak, minthogy eltereljék a figyelmet az állampolgárok problémáinak megoldására tett ellenzéki javaslatokról.

A sajtótájékoztató végén a politikusok bevitték beadványukat az Ab-re, de nem tudták leadni, mert péntek délután ott már nem volt ügyfélfogadás. Harangozó Gábor az MTI-nek azt mondta, a beadványt elektronikusan már benyújtották.

Forrás: MTI