2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Lehetőség van, sok agysebész mégis képtelen elhelyezkedni a munkaerőpiacon

Egyre több statisztika jelenik meg arról, hogy sikerült-e az illegális bevándorlóknak beilleszkedniük a nyugat-európai országok társadalmába. A kutatásokból kiderül, a migránsok kevés részét tudják alkalmazni a munkaerőpiacon, és többségük nem is akar vagy nem tud munkát vállalni. Szakértők szerint ez jelentős terhet ró az érintett országok gazdaságára.
A tavaly decemberi statisztikák szerint 4,4 millió bevándorló él Franciaországban, közülük csaknem 2 millióan Afrikából érkeztek. A francia statisztikai intézet adatai szerint a migránsok mintegy fele, 45–50 százaléka nem dolgozik. A franciák 54 százaléka pedig úgy gondolja, a migráció káros a gazdaságnak. Egyre több statisztika jelenik meg arról, hogy sikerült-e az illegális bevándorlóknak beilleszkedniük a nyugat-európai országok munkaerőpiacaira – jelentette ki Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa. Az adatok azt mutatják, hogy kevesen voltak képes alkalmazkodni a nyugat-európai országok munkaerőpiacához. Az álláslehetőségek adottak de csak kevesen tudtak munkát vállalni, a munkanélküliségi ráta több mint 60 százalék a migránsok körében. Deák szerint ez egy elképesztő adat, hiszen szinte már nincs olyan európai ország, ahol 10 százalék feletti lenne az országos munkanélküliségi ráta.Csökken a gazdasági növekedés NémetországbanNégyből három, Németországban élő migráns egyáltalán nem dolgozik a szövetségi munkaügyi hivatal adatai szerint. Ellátásuk viszont jelentős anyagi terhet ró az országra. Folyamatosan lassul a gazdasági növekedés. Bár az idei évre korábban 1,8 százalékos növekedést prognosztizáltak, a legújabb becslések szerint a bővülés mindössze egyszázalékos lesz, miközben az infláció folyamatosan emelkedik – hangzott el az M1 Unió28 című műsorában.
Míg 2014-ben nagyjából 2,5 százalékos volt a GDP-növekedés, egy éven belül, a migrációs válság tetőzésekor visszaesett 1,5 százalékra. Az elmúlt években bár volt egy növekedési időszak, tavaly ismét 2 százalék alá esett az index. Idén pedig várhatóan még rosszabbul teljesít a német gazdaság. Elemzők szerint a gazdaság bővülését jelentősen visszafogja a munkanélküli migránsok tömege. Gazdasági szempontból a migráció legnagyobb kárvallottja Németország – közölte Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Elmondta, azt már az első években, 2015-ben és 2016-ban is lehetett tapasztalni, hogy a tőzsdén szereplő német cégek milyen arányban tudták az illegálisan vagy legálisan érkező migránsokat alkalmazni. A Reuters egyik felméréséből kiderült, csak pár száz munkavállalót alkalmaztak, mert a többségüknek nem volt megfelelő a képzettsége, hiányzott a nyelvtudása, vagy a munkához való hozzáállása volt teljesen eltérő. Törcsi Péter szerint a migrációs válság tetőzése után azonnal kiderült, hogy a migránsok jelentős része egyáltalán nem akar dolgozni, és a helyzet azóta sem javult, sokan ugyanis csak a szociális ellátások miatt érkeztek Németországba.
Forrás: Híradó
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató