Vadhajtások

Egy brit diákot felfüggesztettek az egyetemen, mert kritizálta Nagy-Britannia iszlamizációját

Egy brit diákot, aki a Ukip tagja, felfüggesztettek az egyetemen, mert kijelentette, hogy az egészségügyet nem kellene ingyenessé tenni a migránsoknak és mert Nagy-Britannia iszlamizációjáról elmélkedett – számolt be róla a Voice of Europe. 

Sebastian Walsh a University of Central Lancashire-en, szemináriumi órákon adott hangot vitatott véleményének. Több panasz érkezett rá, így az intézmény felfüggesztette a diákot. A 19 éves egyetemista a halal vágási módszert “barbárnak” és “kegyetlennek” nevezte esküt téve barátainak, hogy soha többet nem eszik a Subwayben és a KFC-ben, mert ezek a cégek is így vágatják az állatokat, amelyekből ételeiket készítik. A magát “a szólásszabadság támogatójának” nevező diák úgy véli, megsértették a jogait azzal, hogy véleménye miatt kicsapták az egyetemről, még ha átmenetileg is.

“Egy órák közötti szünetben, odamentem egy asztalhoz, ahol sok új diák ült és beszélgetni kezdtünk. Annyi történt, hogy kifejtettem a véleményemet a bevándorlásról szóló vitában. Elkezdtünk beszélgetni az étkezésről és hogy milyen gyorséttermekben szoktunk enni. Én nem azért mentem oda, hogy vitázni kezdjünk, csak elmondtam, hogy én soha hozzá nem nyúlnék a Subway vagy a KFC ételeihez, mert halal módon elkészített húsokat használnak én pedig elutasítok minden olyan ételt, amit vallási okokból barbár módon készítenek elő.

Elmondtam azt is, hogy 30-40 sharía bíróság van az országban, amelyek nyíltan diszkriminálják a nőket. Ha az országunk hisz a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvében, akkor hogy engedhetjük ezt? Nem értek egyet ezeknek a bíróságoknak a létezésével és a nőkkel szemben alkalmazott bánásmóddal.

Aztán, egy másik órán szóba került vitatémaként az NHS (National Health Service az angliai társadalombiztosítás – ford.) privatizációja. Én elmondtam, hogy annyiban tartom szükségesnek a privatizációt, hogy ha valaki nem brit állampolgár, annak ne nyújtsunk ingyenes egészségügyi ellátást. Sokan azt mondják, hogy az ellátás ingyenes, de ez nem igaz, hiszen az adónkból tartják fent a rendszert. Én nem akarom, hogy a befizetett adómat olyan emberek ellátására használják fel, akiknek nincs is joguk az országban tartózkodni, és biztos vagyok benne, hogy sokan éreznek hozzám hasonlóan.

Ennyit mondtam. Aztán egy héttel később levelet kaptam az egyetemről, amelyben arról tájékoztattak, hogy az egyetem panaszokat kapott az oktatóktól az elfogadhatatlan viselkedésemmel kapcsolatban. Nos, ezek olyan nézetek, amelyeket az ember nagy része szintén magáénak vall, és azt hiszem jogom van kifejezni őket az egyetemen. Teljesen úgy érzem, hogy az egyetem áldozata vagyok.”

Az egyetem tájékoztatta Walsht, hogy szeptemberben folytathatja szociális munkás tanulmányait, amennyiben aláír egy megegyezést az elfogadható viselkedésről, és hajlandó részt venni egy sokszínűségről szóló kurzuson. Ő azonban nem hajlandó fejet hajtani:

“A szólásszabadság alapvető emberi jog és én eltökélt vagyok, hogy kiállok emellett. Küzdeni fogok az egyetem ellen, hogy másokat ne büntethessenek azért, mert elmondják a véleményüket.”

A Ukip helyi tagozata támogatását fejezte ki a diák mellett és levélben jelezték az egyetemnek a döntéssel kapcsolatos aggályaikat.

Neil Graham, a prestoni Ukip pénzügyekért felelős vezetője a következőt nyilatkozta: “Ami nekem és sok párttársamnak rendkívül aggasztó az ügy kapcsán az az, hogy ezt a fiatal fiút megfosztják az oktatáshoz való jogától pusztán azért, mert hangot adott a véleményének. Függetlenül attól, hogy Sebastiannak igaza van vagy sem, mi szenvedélyesen hiszünk abbeli jogában, hogy megfogalmazhatja a véleményét egy egyetemi óra keretein belül.”

Geib Hajnalka – Vadhajtások.hu