Vadhajtások

Immáron a 15. szombaton tiltakoztak a sárgamellényesek

Országszerte tizenötödik alkalommal tüntettek szombaton a francia kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők, annak ellenére, hogy a közvélemény már nem támogatja a hétvégi megmozdulásokat.

Párizsban mintegy 5800-an vettek részt az elegánsabb negyedekben rendezett öt felvonuláson, amelyek nagy rendőri biztosítás mellett nyugalomban folytak, de a végén, a Trocadéro téren a rendőrök könnygázzal oszlatták szét az embereket. A vidéki rendezvényeket kisebb incidenseket kísérték.

A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 47 ezren vonultak az utcákra, ami valamivel több mint a múlt szombati 41 ezer, de elmaradt a három hónappal ezelőtti legelső 300 ezres megmozdulástól.

Kifulladásig – írta címlapján szombaton a Le Parisien című fővárosi napilap az egyre fogyatkozó, de a városok menti körforgalmakban a jobb megélhetésért és a kormány távozásáért három hónapja kitartóan tüntető sárgamellényesekről.

A kormánynak egy 10 ezer eurós szociális csomaggal és az úgynevezett nagy nemzeti vitával, amelyet több ezer helyen a polgármesteri hivatalokban rendeznek meg a franciák, sikerült a társadalmi elégedetlenséget nyugodtabb mederbe terelnie, de arról még nem született döntés, hogy a március közepéig tartó vitafórumok következtetéseit milyen formában veszi majd figyelembe az állam.

A tiltakozási hullám életben tartására a sárgamellényesek hangadói újabb gyülekezési formákat próbálnak kitalálni: szombaton a turisták által látogatott Chambord-i reneszánsz kastély parkjába hirdetettek jó hangulatú pikniket ragyogó napsütésben, itt ünnepelte ugyanis 2017-ben negyvenedik születésnapját Emmanuel Macron. A tiltakozás egyik központi helyének számító dél-franciaországi Toulouse-ban viszont több százan az Amazon helyi kirendeltségét próbálták meg elfoglalni.

A rendőrségi oszlatásokkor szórványos incidensek történtek Párizsban, Rennes-ben, Lyonban, Bordeaux-ban és Clermont-Ferrand-ban, ahol most először volt tüntetés: mintegy 2500 ezren vonultak végig a belvárosban, ahol a sárgamellényesek tüntetéseit menetrendszerűen kísérő erőszaktól tartva az önkormányzat gyakorlatilag elbarikádozta az egész várost, felszedte a köztéri padokat, parkolóórákat, buszmegálló-tartozékokat.

A tüntetések novemberi kezdete óta 11-en vesztették életüket az úttorlaszoknál bekövetkezett balesetekben, a tüntetéseket kísérő összecsapásokban pedig csaknem 2 ezren sérültek meg, amiért a sárgamellényesek a rendőri erőszakot okolják.

A megmozdulást kísérő erőszak, az elmúlt hetekben a felvonulások mentén felbukkanó antiszemita jelenségek, a tüntetők számának csökkenése, valamint az egységes követelések és karizmatikus vezetők hiánya miatt a sárgamellényesek támogatottsága csökkenőben van a francia társadalomban. Egy múlt heti felmérés szerint a franciák 56 százaléka úgy gondolta, hogy be kellene fejezniük a tüntetéseket.

Forrás: MTI

Kapcsolódó:

Morvai Krisztina porig alázta a lángosképű Sargentinit