2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A Diák Tömörülés (Blocco Studentesco) megszakította a kommunista Anpi - Foiba-król szóló- előadását

Az ígéreteket be kell tartani, és a Diák Tömörülés (Blocco Studentesco) most is tartotta a szavát.

Egy hónapja a CasaPound Italia fjúsági szervezete azzal fenyegette meg az Anpi (Associazione Nazionale Partigiani d’Italia, azaz a Olaszországi Nemzeti Partizánok Szövetsége) -t, hogy lefogja állítani a római iskolákban a Foiba-król ( a Foiba-k a második világháború vége előtt az Olaszországhoz tartozó Isztriában található mély víznyelők, ahová a meggyilkolt vagy még élő olasz áldozatokat dobálták a jugoszláv partizánok) tartandó előadás sorozatot.

„Készek vagyunk akár fizikai erővel is megakadályozni minden egyes előadást, amit erről a témáról rendez az Anpi.”

– nyilatkozta Marco Ciurleo a római Diák Tömörülés felelőse.

Róma polgármesterének azon döntése, hogy pont azok tarthatnak megemlékezéseket, akik évtizedekig tagadták ezt a történelmi tényt, elfogadhatatlan.

Betartott ígéret

Éppen tartották volna előadást a Foiba-król és a második világháború utáni vérengzések témájáról a római Bufallotta negyedben található Giordani Bruno Gimnáziumban, Giuliano Dalmata vezetésével, aki a római Anpi legfőbb referense.

De az esemény – tudatja a Diák Tömörülés (Blocco Studentesco) - fel lett függesztve a Diák Tömörülés aktivistáinak megmozdulása miatt.

Az aktivisták egy transzparens felmutatásával akadályozták meg ezt az abszurd előadást.

„Megtartottuk az ígéretünket. Raggi polgármester asszony azon gyalázatos döntése után, hogy engedélyt adott az Anpi-nak, hogy iskolákban beszélhessen a Foiba-król, bejelentettük, hogy minden erőnkkel azon leszünk, hogy a 35.000 száműzött és a több mint 10.000 halálos áldozat emlékét ne tudja besározni senki, aki Tito jugoszláv partizánjainak a cinkosa volt.”

– mondta Marco Ciurleo –

„Lehetetlen, hogy egy hasonló tragédiáról olyanokat hagyjanak mesélni, akik el akarják bagatellizálni vagy történelmileg tagadni próbálják. Tény, hogy az elmúlt hetekben is volt olyan szégyenletes poszt a Anpi Rovigo Facebook oldalán, amelyik egyenesen tagadta a Carso-ban ( Carso, azaz horvátul és szlovénul Kras – egy földrajzi terület) történteket. És ez nem elég, de amikor ugyan ennek a nemzeti szövetségnek a titkársága hibásnak bélyegezte ezt a posztot, ugyanebben a szövegkörnyezetben beszéltek tovább a történtekről. 70 év távlatából még mindig vannak, akik életben szeretnék tartani a jugoszláv revans retorikáját."

Békés megoldás

Az akció békésen, de végérvényesen lezárta ezt a képtelen tanórát.

„Megpróbáltuk elmagyarázni a srácoknak, mik is voltak azok a Foiba-k. Ezekkel a vén demagógokkal szemben, akik naponta meggyalázzák az erőszakot és visszaéléseket politikai nézeteiken túl olasz nemzetiségük miatt elszenvedők emlékét, nem tudunk mást tenni csak útjukat állni."

– fejezte be Ciurleo -

"Kérni fogjuk, hogy csak a száműzetést elszenvedők szövetségei, mint például a Február 10 Bizottság, hagyományozhassa a római diákokra a Foiba-k hatalmas tragédiájának emlékét.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató