2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Alternatív parlament felállításával készül az ellenzék a március 15-i nemzeti ünnepre

A korábbiakhoz képest új szimbólumokkal, alternatív parlament felállításával, tizenkét ponttal és azonos transzparensekkel készülnek a március 15-i nemzeti ünnepre az ellenzéki pártok, s a hozzájuk kötődő civil és szakszervezetek — derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumból. A hármas egységbe tömörülő ellenzék össztársadalmi önszerveződést, mozgalmat szeretne hirdetni.
Közösen készülnek az ellenzéki pártok a hozzájuk köthető civil szervezetekkel és szakszervezetekkel a március 15-i nemzeti ünnepre – írja a Magyar Nemzet. A lap birtokába került, ellenzéki forrásaink­tól származó belső szervezői útmutató szerint a korábbiakhoz képest új narratívával áll elő a baloldali, immár hármas egységbe tömörült szerveződés.
A dokumentum szerint a pártok alternatív parlament felállítását tervezik, és korábban még nem használt szimbólumokkal vázolnak fel új jövőképet.Az ellenzéki színjáték egyik legfontosabb eleme egy alternatív parlament felállításának bejelentése. Ehhez kapcsolódóan a színpadi programelemek közül figyelmet érdemel, hogy a civil szférából, szakszervezetekből, közéleti szereplőkből verbuvált új, a korábbi megmozdulásokon még nem szereplő szónokok meghirdetik a „nép” tizenkét pontját.A szervezettséget jól jelzi, hogy a papíron civil körökből származó szónokoknak kell felkérniük a pártokat az instrukciók szerint arra, hogy foglalkozzanak a tizenkét ponttal.Ezt követően a pártok a forgatókönyv szerint felesküdnek arra, hogy mindent megtesznek a tizenkét pont teljesítése érdekében alternatív parlamentjükben. Ennek munkaterve is szerepel a dokumentumban: a tizenkét pont alapján a következő két évben minimumprogramokat, törvényjavaslat-csomagokat dolgoznának ki, s ezek eredményeit sajtónyilvános plenáris üléseken mutatnák be. Ezeket „népi felhatalmazás szavazással” fogadnák el. A szervezők pontosan meghatározták az eddigiektől eltérő, merőben új narratív elemeket is. A terv szerint a „Fidesz által kisajátított kifejezések” visszavételére törekednek, mint a kokárda, a nemzet, a polgár, a haza, a család vagy isten. Az ajánlott kifejezések között szerepel a hit, önbizalom, tudás, felelősség, együtt. Ugyanakkor meghatározták a tiltott szavak listáját is, a beszédek során például a „nem” szó használatát. Szintén tiltott Orbán Viktor, a Fidesz és a kormányzati képviselők nevének kimondása.Pontos menetrendje van az önszerveződésnek álcázott aktivizálásnak is, amelyre a szónokoknak kell buzdítaniuk. A hármas egység, tehát a pártok, a szakszervezetek és a civil csoportosulások fontos feladatokat kapnak.A pártoknak az alternatív parlamentben kell dolgozniuk. A szakszervezeteknek a toborzás, a bérek és a munkakörülmények jelentik majd a fő narratívájukat, míg a civileknek mint hangadóknak kell megszervezniük a mozgalmakat. A műsort frappáns elemekkel is színesítenék. A Szabad sajtó útjára szervezett színpadi programok után a résztvevőknek az Erzsébet hídtól a Kossuth térig, de ha véletlenül sokan lennének, a Jászai Mari térig tartó szakaszon kellene élőláncot alkotniuk.Közben a fogadalomtevő politikusok végighaladnának az élőlánc mentén, kézfogással megpecsételve az egységet. Az instrukciók szerint az élőlánc tagjai krétával körberajzolják a talpukat.Forrás: Magyar Nemzet, Pestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató