Vadhajtások

Vádat emelhetnek Marine Le Pen ellen, mert ISIS ellenes tweeteket tett közzé

Az ügyészség vádat akar emelni a jobboldali francia politikusnő, Marine Le Pen ellen, mert Twitterén az ISIS által elkövetett szörnyűségekről osztott meg képeket, állítják bírósági források a Voice of Europe értesülései szerint.

Le Pen decemberében tette közzé a felkavaró képeket, néhány héttel azután, hogy Párizsban dzsihadisták mészároltak le 130 embert; továbbá azután, hogy egy francia újságíró párhuzamot vont a dzsihadista csoport és Le Pen pártja között.

A közösségi médián publikált képek széleskörű rosszallást váltottak ki Franciaországban.

Az egyik fotó James Foley, amerikai újságíró testéről készült, akit szunnita szélsőségesek fejeztek le. Egy másik képen egy narancssárga overallba öltöztett férfin gázol át egy tank, a harmadikon pedig egy élve felgyújtott jordániai pilóta látható egy ketrecbe zárva.

 

 

„Ez a Daesh!” – írta a képekhez Le Pen, az ISIS arab rövidítését használva.

Akár károméves börtönbüntetésre és 75 ezer eurós bírság fizetésére ítélhetik, amennyiben egy bíró elvállalja az ügy tárgyalását. A vád: olyan erőszakot ábrázoló fotók terjesztése, amelyeket gyermekek is láthatnak.

Az ügyészség azt is követeli, hogy Gilbert Collard-ot, le Pen pártjának egy másik képviselőjét is vonják felelősségre hasonló vádak miatt.

Le Pent megfosztották a parlamenti mentelmi jogától, így vád alá helyezhető erőszakos üzenetek terjesztése miatt. A politikus tavaly felháborodását fejezte ki, amikor egy bíró pszichiátriai tesztekben való részvételre kötelezte a tweetek kapcsán. Az ellene megindított ügyet a szólásszabadság megsértésének nevezte.

Geib Hajnalka – Vadhajtasok.hu