Vadhajtások

Izlandot egy antikapitalista, Palesztinát támogató, szadomazo punk techno csapat képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon

Izland a Hatari nevű formációval képviselteti magát a nemzetközi versenyen. A banda a BDSM (kikötözés, dominálás, szadomazochizmus) témájára építi előadási stílusát.

A helyi válogatót a „Hatrid Mun Sigma” (A gyűlölet győzni fog – ford.) című dalukkal nyerték meg, a dallal bekerültek a május 16-án Izraelben megrendezésre kerülő elődöntőbe.

Az izlandi Stundin újságnak adott februári interjúban a bandatagok meséltek róla, hogy nagymértékben azonosulnak a palesztinok ügyével és kötelességüknek érzik kihasználni a verseny nyújtotta lehetőségeket, hogy a világ elé tárják álláspontjukat.

Az esemény szabályai szerint a résztvevőknek tilos politikai állításokat megfogalmazni a verseny során. A csapat ennek ellenére közölte, mindenképpen részt vesznek a versenyen, hogy az üzenetük minél több emberhez eljusson Európában.

Amikor az eseményen való politizálás tiltásáról kérdezték őket, megemlítve, hogy kizárhatják őket a versenyből, amennyiben a a színpadon megjelenik bármiféle tiltakozás, a tagok elmondták, hogy szerintük az egész Eurovízió egy politikai verseny, és még inkább azzá vált így, hogy Izrael rendezi.

„Talán kizárnak minket a versenyből. Azonban ha ezt megteszik, az épp olyan beszédes lesz, mint bármi, amit a színpadon csinálhatnánk.”

Nlhány egyéb egyéb téma, ami a csapat érdeklődésének középpontjában áll: a halál, a kapitalizmus felszámolásának követelése, fogyasztói társadalom és annak elbizakodottságának megvetése, a végítélet, a politikai nézetek befolyásása miatt kialakuló fake news és a jövedelmek és jogok egyenlőtlensége miatt érzett undor.

„Le akarjuk leplezni és meg akarjuk semmisíteni a mindennapi rutint, mert az egész egy nagy átverés”

– mondták az izlandi online mediának, a visir.is-nek.

Amikor megkérdezték tőlük, miért neveztek be az Eurovízióra, amikor az mindent megtestesít, amit ők leginkább megvetnek, elmondták:

„Nem utáljuk. A legkevésbé sem. Az Eurovízió egy platform és az emberek döntik el, mire használják. Az Eurovízió az első lépcsőfok a kapitalizmus eltörlése felé vezető úton.”

A banda komoly ellentmondásokat, sőt, gyűlöletet ébresztett az emberek egy részében.

Vannak, akik úgy vélik, hogy nagyon egészségtelen példaképet állítanak a fiatalok elé, emellett azzal is vádolják őket, hogy pusztán saját maguk reklámozása miatt csinálják az egészet, miközben szégyent hoznak Izlandra. Azt is a szemükre hányták már, hogy udvariatlanok, vulgárisak és arrogánsak a médiával és saját országukkal szemben is.

Geib Hajnalka – Vadhajtasok.hu

Kapcsolódó:

Marokkói, meleg, hímnős énekes képviselheti Franciaországot az Eurovízión