2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Speciális nevelési igényű fiatalok az alternatív szakképző iskolák hálójában (2. rész)

Tényfeltáró riportunk első részében bemutattuk, hogyan hálózott be, szakított el a családjától (az anya állítása szerint) egy speciális nevelési igényű fiatalt az utraliberális oktatási elveket alkalmazó kispesti Tanext Akadémia. Az alternatív iskola a szülők bizalmával visszaélve, őket kizárva formálta át a kiszolgáltatott tinédzsert, Laurát, aki két év Tanext Akadémiás tanulmány után leszbikus lett, legalábbis annak vallja magát, tanárai segítségével otthonról kollégiumba költözött, miközben önálló életvezetésre képtelen, legutóbb pedig súlyos személyiségzavart állapított meg nála egy pszichiátriai vizsgálat. A PestiSrácok megtudta, hogy komoly gondok vannak az alternatív iskolák úttörőjével, a háttérben kusza céghálót találtunk és egy olyan alapítványt, ami jó eséllyel jogosulatlanul gyűjti az egy százalékos adó felajánlásokat. A Tanext Akadémia jelenleg egy kispesti önkormányzati ingatlanban működik, melyhez az önkormányzat szocialista többsége juttatta hozzá őket. Az épületbe több szakképző, alternatív iskola is be van jegyezve. Mindegyik ugyanahhoz a családhoz, Kajosékhoz köthető. A család feje az a Kajos László, aki a baloldali kormányok idején az Oktatási Minisztérium szakképzésekért felelős osztályvezetője volt, a liberális szakképzési modell, az úgynevezett Hamburg modell úttörője. Neve a kormányváltást követően szakképzési pénzek eltűnése kapcsán került elő újra. A számos furcsaságnak, melyet a Tanext Akadémia és társiskolái kapcsán találtunk, köze lehet ahhoz, hogy néhány hónapja lázas átszervezés kezdődött. 

FANTOM ISKOLÁK: SE TANTERV, SE KÉPZÉSI LISTA, SE PEDAGÓGIAI PROGRAM

Az oknyomozást a Tanext Akadémia honlapjának felkeresésével kezdtük. Amit ott találtunk, az csak erősítette a gyanút, hogy valami nincs rendben az alternatív szakképző intézettel.   Bár a weblap a jelek szerint 2011. óta él, az “iskolánkról” menüpont teljesen üres. A “küldetési nyilatkozatot” nyolcadik éve nem sikerült feltölteni. De üres az “iskola tevékenységei”, a “közösségi szolgáltatások” és a “tagok” menüpont is. Ha rákattintunk az almenüpontokra, ahol a tanárok nevét, a fenntartót, illetve a támogatókat kellene fellelnünk, szintén csak a következő felirattal találkozunk: “Nincs megjelenítendő tartalom”. Üres a képzések menüpont is – illetve csak néhány beiratkozással kapcsolatos hírt találunk, azt, hogy egyáltalán milyen szakok, milyen képzések működnek az iskolában, nem. 

“Nincs megjelenítendő tartalom” – gyakorlatilag semmiről… Ez a Tanext Akadémia honlapja.

Az elérhetőségek között felelős személy nevét, vagy elérhetőségét nem látni, viszont itt tájékoztatnak arról, hogy meleg ételt rendelhetnek a tanulók. Az időpont friss, tehát a honlapot működtetik, használják, csak épp nem arra, amire kellene. Az ételrendelés árát a feltüntetett információk szerint a Kontiki Szakképző Zrt. bankszámlájára kell befizetni. Megtaláltuk tehát az iskola működtetőjét. Miután saját honlapjuk nem segített, a kutakodást az Opten elektronikus cégjegyzékben és az Oktatási Hivatal adatbázisában folytattuk. 

TÖRÖLT KÖZHASZNÚSÁG, VÉGREHAJTÁSOK, NEGATÍV MÉRLEG

A Kontiki Szakképzés Szervezési Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Zártkörűen Működő Részvénytársaságot 2008-ban alapították, 5 millió forint törzstőkével. Részvényesek, azaz tulajdonosok voltak alapításkor az egész Bozó család, egy bizonyos DEJU Bt. és az IKOGER 2004 Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Bozóékról annyit érdemes megjegyezni, hogy Bozó Gábor, aki a Kontiki egyik vezérigazgatója is volt, 2010-ben a szakképzési pénzek eltűnése miatt kirobbant botrány idején a HVG-nek, amely több az ügyben érintett szakképző iskolában is megtalálta a nevét, azt mondta, a Kontikiből már kiszállt, mert az nem végzett érdemi tevékenységet. Az Opten szerint valóban így van. Az egész Bozó család jogviszonyát törölték 2010-ben, az IKOGER-ét pedig még 2009 végén. Így tulajdonosnak maradt a DEJU Bt, ami viszont 2013-ban megszűnt. Létszámuk állítólag 17 fő. Bevételük 2013-ban meghaladta a 17 millió forintot, ami azóta folyamatosan csökkent, 2017-ben már csak 5 millió forint volt. Eredményük 2017-ig folyamatosan nőtt, 2013-ban 11 millió, 2014-ben 25 millió, 2015-ben 20 millió, 2016-ban 35 millió forint volt kerekítve. 2017-re mégis közel -50 millióra tornázták le magukat… Mindez az adózás előtti eredmény, csakhogy az adózás utáni, mérleg szerinti eredmény 2016-ban és 2017-ben is ki van húzva. Az adatlap szerint a cég 2016 januárjától, 2018 novemberéig folyamatosan valamilyen végrehajtás alatt állt. A végrehajtást kérő szinte minden esetben a NAV volt. Szintén érdekes változás volt a Kontiki történetében, hogy 2014-ben kiemelt közhasznú státuszát törölték.

Íme a Kontiki Szakképző Zrt. amely jelenleg három iskola fenntartója

Az utolsó tulajdonos, a DEJU Bt. körmére nézve azt találjuk, hogy a 2005-ben jegyezték be, mindössze 20.000 forintos tőkével. A társaság 2012-ben felszámolás alá került, majd 2013-ban törölték. A parányi vállalkozásnak több mint 40 tevékenységi köre van,azaz volt, a festés-mázolástól, a hírlapárusításon át a fénymásolásig. Izgalmas adat, hogy a különböző oktatási tevékenységeket 2013-ban vette fel, amikor már felszámolás alatt állt… A Tanext Akadémia akkor kezdi meg a működését, amikor a fenntartójának, a Kontiki Zrt-nek immár az egyedüli tulajdonosa ez a Bt. A DEJU Bt. üzletvezetésre jogosult tagjai egy bizonyos Bodonczy Jánosné és Kajos Gergely. A vállalkozás 2010-től megszűnéséig jelentős adótartozás miatt a NAV által elrendelt végrehajtás alatt állt. A Bt. tulajdonát képező Kontiki Zrt. törzsrészvényeket a mai napig nyílt pályázaton hirdetik a Fővárosi Törvényszék végzése értelmében, 7 millió 500 ezer forint névértéken. 

Az iskolákat fenntartó Kontiki Szakképző Zrt. 2010-től immáron egyetlen tulajdonosa ez a Bt.

VÁNDOR OKTATÁS: UGYAN AZ A FENNTARTÓI KÖR, TÖBB OKTATÁSI HELYSZÍN, ÁLLANDÓ KÖLTÖZÉS 

Összesen négy olyan szakképző intézményre, alternatív iskolára találtunk rá, ami Kajosékhoz köthető. Mindegyiknek vagy Kajos László valamely cége, vagy a fia cége a fenntartója. Vagy éppen egy alapítvány, amelynek Kajos László a vezetője. Ebből egyet mostanában alapítottak, kettő pedig teljesen összemosódik – a harmadik egy hanyatló, egészen kicsi vidéki iskola. Egy a közös bennük, a fenntartói hátteret leszámítva: mindegyikben a speciális nevelési igényű, illetve sérült fiatalokra fókuszálnak.Budapestre jegyezték be a legelső, Comenius szakiskolát, majd később a Tanext Akadémiát és legutóbb tavaly a Pinokkió Akadémiát. Találtunk továbbá egy bonyhádi, egy cecei és a simontornyai címet. Bonyhádról nem találtunk további információt, Cecén egy főként mezőgazdasági szakmákra oktató kis létszámú iskolát működtettek, melyet, miután leégett a lovardájuk, Simontornyára költöztettek. Az Oktatási Hivatal közzétételi jegyzéke szerint a Kontiki Zrt. 2011-ben kapta meg az első működési engedélyét. Összesen három feladatellátási helyet jelöltek meg a cég nevével összefüggésben: egyet Bonyhádon, egyet Cecén, és egyet Budapesten, az Üllői úton. A friss adatok szerint mindhárom helyszínen megszűnt az oktatás. Frissítésként tüntették fel a jelenlegi kispesti címet, ahol a Tanext működik, valamint Simontornyát, ahová a korábban cecei Pillich Ferenc Akadémia költözött. A Tanextnek mindössze a közzétételi listája friss, az összes többi elérhető, fellelhető dokumentuma 2014-es. Így az SzMSz, a házirend is. Pedagógiai programjuk a 2013/2014 – 2015/2016. tanévekre készült utoljára – vagy ha készült, akkor nem nyilvános, annak ugyanis nyomát sem leltük a világhálón. Azt már említettük, hogy a Tanext honlapja igen csak szegényes… Van ugyanakkor egy Facebook oldaluk, ami folyamatosan pörög, naponta találunk rajta friss bejegyzéseket, de csak novemberig… 

EGY ÉPÜLET HÁROM ISKOLA?

A kispesti önkormányzattól jelenleg bérelt épületbe három iskola van bejegyezve. A Tanext, a Comenius Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Pinokkió Akadémia. 

A kispesti önkormányzati épület valamikor Havas Henrik iskolájának adott otthont, ma három zűrös hátterű alternatív iskolának – Fotó: PS

A Tanext fenntartója a Kontiki Szakképző Zrt, a másik kettőé a Képzett Polgárságért Alapítvány. A Comeniust az Oktatási Hivatal jegyzéke szerint 2013-ban jegyezték be, működése 2014-ig szünetelt. Az első 2015/16-os tanévet Kőbányán, az Üllői úton töltötték, de a következő évben már költöztek is tovább, Kispestre. Annak ellenére, hogy 2015-től is iskola elvileg működött, az Oktatási Hivatal oldalán elérhető alapító okiratuk kelte is csak 2017-es. Ha megnézzük a felsorolt képzéseket, azt láthatjuk, hogy a legutóbbi képzéseket 2016-os évfolyammal indították, kifutó rendszerben. A fenntartó alapítvány esetében is több változás történt. Létesítő okiratának keltezése 2012.08.31. Közhasznú jogállás megszerzésének / módosításának / törlésének időpontja: 2014.06.01. Az aktuális bejegyzés kelte 2018.05.22, melyben nem közhasznúként szerepel. Annak ellenére, hogy nem közhasznú alapítványként erre nem jogosultak, gyűjtik az adó 1 %-ot a Tanext Akadémia honlapján keresztül, amelyhez viszont elvben semmi köze az alapítványnak…Vagy mégis… A közös pont Kajos László, a Tanext szakmai vezetője. A Képzett Polgárságért Alapítvány élén is a baloldal szakképzési guruja tűnik fel. Az alapítvány képviselője ugyanis Kajos László, székhelye pedig az iskolák korábbi, Üllői úti épülete.Az alapítvány célja, küldetése saját megfogalmazásuk szerint “olyan új szellemiségű, széles látókörű és szakmailag kiválóan felkészült hazai polgárság kialakulásának segítése, amely képes elősegíteni hazánk európai integrációját, valamint a magyar oktatás és szakképzés reformját”. A Képzett Polgárságért Alapítvány elérhető, nyilvános pénzügyi adatai sem túl biztatóak. A Bíróság honlapjára feltöltött beszámolók alapján 2014-ben bevételük 348 ezer, kiadásuk 393 ezer forint, adózott eredményük -45 ezer forint volt, 4 millió forint támogatás mellett. 2015-ben saját bevételük 61 ezer forint, kiadásuk 14 ezer forint volt, ekkor már 17 millió forint támogatást is felvettek. 2016-ban támogatásuk igen csak megugrott, 43 millió forintra, saját bevételük nem volt, az évet -7 milliós mérleggel zárták. 2017-ben, 40 milliós támogatás felvétele és 25 milliós egyéb bevétel mellett is -11 milliós eredményt könyveltek el.A bíróság honlapja szerint a Képzett Polgárságért Alapítvány státusza nem közhasznú! 

Az alapítvány honlapja szerint magasfokon nyújtanak középfokú oktatást

KŐBÁNYÁN TÖBB MILLIÓS ELMARADT BÉRLETI DÍJ MIATT KERÜLTEK KONFLIKTUSBA AZ ÖNKORMÁNYZATTAL

A Comenius Szakképző és a Tanext Akadémia is Kőbányán, az Üllői úton, a néhai Hullám Étterem épületében kezdte meg a működését. Azonban csak egy évfolyamnak adott helyet a kőbányai önkormányzati tulajdonú épület, 2016-ban elköltöztek – mint megtudtuk azért, mert fizetési problémák miatt az önkormányzat az öt év leteltével nem hosszabbította meg a szerződésüket. Három bérlővel állt kapcsolatban az évek során az önkormányzat, a Homo Novus Kft-vel, a Kontiki Szakképző Zrt-vel és a Képzett Polgárságért Alapítvánnyal. Mindhármat Kajosék képviselték – tudtuk meg Radványi Gábor alpolgármestertől. (Az Opten elektronikus cégadatbázis szerint a Homo Novus tulajdonosa, cégvezetője Kajos Gergely, Kajos László fia volt, akárcsak a Kontiki Szakképző Zrt-nek).

Az Üllői úton itt, a régi Hullám Étteremben működtek. Amíg bérelték az önkormányzati ingatlant, folyamatosak voltak a fizetési problémák – Fotó: PS

2010-ben akartak velük először szerződést bontani, addigra 5 millió forintot meghaladó bérleti díj tartozásuk volt, amit nem is akartak megfizetni. Állították, hogy mivel ők újíttatták fel az épületet, még az önkormányzat tartozik nekik 1 millióval.  Radványi Gábor kőbányai alpolgármester állítása szerint folyamatosan gondok voltak a fizetéssel. A rendelkezésünkre bocsátott – egyébként nyilvános – jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a bérleti díjat Kajos László fiának cége, a Homo Novus Kft 99 százalékban, a Kontiki Szakképző Zrt. 1 százalékban állta a megállapodás szerint. Mindkét cég rendszertelenül fizetett a későbbiekben is. A Homo Novus Kft. 2015 végére csaknem 13 millió forintot bérleti díj hátralékot halmozott fel. A vállalkozás ellen az önkormányzat 2014 szeptemberében felszámolás eljárást is indított, amit 2016 júliusában jogerősen elrendeltek. A Kontiki Szakképző Zrt. a ráeső minimális díjat sem fizette, 2012-ben például egyetlen hónapban sem egyenlítette ki a számlát.Végül, az 5 éves bérleti szerződés lejárta előtt mindkét cég fizetett, majd be is nyújtotta szerződés hosszabbítási kérelmét, amit persze elutasított az önkormányzat. A viták itt még nem értek véget.Bár 2016 augusztus 31-én a bérleti jogviszony lejárt, a bérlők nem ürítették ki és nem adták vissza az épületet, hanem a Segítő Kezek a Gyermekekért Alapítványt küldték, hogy járjon el az érdekükben, akik kérelmükben hosszasan taglalták, miért lenne fontos, hogy a sérült gyermekeket oktató intézmény még egy évet maradhasson. Levelükben azt állították, hogy az Tanext diákjai olyan speciális nevelési igényű gyermekek, akiknek az oktatásáról az állam nem gondoskodik. A Tanext viszont a normatíváját a kőbányai telephelyre kapja, amit elveszíthet, ha költöznie kell, ráadásul hiába keresnek, eddig nem találtak másik bérleményt. Mivel a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság alapos vizsgálat után úgy ítélte meg, hogy pénzügyi mutatóik alapján semmi garancia nincs arra, hogy egyáltalán tudnának fizetni a cégek, a kerülő úton jött kérelmet is elutasították. 

ÁRULKODÓ OKIRATOK: KERESZTBE SZÁMLÁZÁSOKRA UTAL A KISPESTI INGATLANRA VONATKOZÓ BÉRLETI SZERZŐDÉS

2016-ban, miután Kőbányán kiadták az útjukat, Kajos új helyszínt keresett. A kispesti önkormányzatot nem a zűrös hátterű és könnyen informálható cégek, hanem a hangzatosabb Képzett Polgárságért Alapítvány nevében kereste meg. A kiszemelt épület a Kajos-féle iskoláknak jelenleg is helyet adó József Attila utca 74. szám alatti, akkor üresen álló ingatlan lett. Szándéknyilatkozatában az alapítvány a Comenius Szakiskola működtetését jelölte meg célként, kiemelve, hogy speciális nevelési igényű fiataloknak és felnőtteknek nyújtanának képzést az épületben. Az önkormányzat honlapján fellelhető dokumentumok szerint a több mint 1400 négyzetméter alapterületű épületet kedvezményes, 500 forintos négyzetméteráron kapták meg, öt évre, ami havi 712 ezer forintot jelent. A bérbe vevő alapítvány azt is rögzítette a szerződésben, hogy bérlőként lehetősége legyen további bérbeadásra. Ezt azzal magyarázták, hogy az iskola üzemeltetésével kapcsolatos részfeladatokat más jogi személyek látnak majd el. Azt már vélhetően nem említették meg, hogy a további jogi személyek is az ő érdekeltségükbe tartozó cégek lesznek… A bérbeadásról szóló előterjesztést Kispest szocialista polgármestere, Gajda Péter jegyzi. Az irat szerint tudomásuk volt Kajosék kőbányai adósságáról, viszont azt írják, hogy a tetemes hátralékot végül kifizették és az erről szóló igazolást bemutatták. Alaposabban nem jártak utána az alapítvány hátterének. Mindössze annyi történt, hogy a korábbi rossz tapasztalatokra hivatkozva 7 millió 435 ezer forint óvadék letételét kérték. A bérleti szerződés hatályba lépését követően máris kéréssel fordultak a jegyzőhöz, hogy engedélyezze az épületbe a Tanext Akadémia beköltözését, amellyel “a nevelőtestület és az iskola működési feltételeit is közös menedzsment látja el”. Hivatkozásként jegyzik meg, hogy a Tanext Akadémia 2016. szeptember elsejétől rendelkezik működési engedéllyel, és részükre a 2016-os év szeptember, október, november és december hónapjaira 106 millió forint állami támogatás folyósítását hagyta jóvá a Magyar Államkincstár. Az önkormányzat meg is adta hozzájárulását, hogy bérlője, a Képzett Polgárságért Alapítvány a Tanext Akadémiának bérbe adja a bérlemény egy részét, a szerződésmódosításban 30 százalékkal emelték a bérleti díjat. A módosításhoz közjegyzői okiratot csatoltak a Tanext Akadémia kötelezettségvállalásáról, melyben a fenntartó Kontiki Szakképző Zrt. nevében a Tanext Akadémia akkori igazgatója nyilatkozott. A Kontiki Szakképző gyakorlatilag Kajos László fiának a cége, vagyis Kajos Gergely annak vezérigazgatója, de Kajos László is feltűnik a cégben szakmai vezetőként és felügyelőbizottsági tagként, így mindenképp komoly fedés van a két cég között, amelyek egymással keresztbe számláznak. De nem is ez az egyetlen probléma a Kontiki Szakképző Zrt. bérlői státuszával, hanem az, hogy több szempontból sem felel meg az önkormányzati kitételnek. A kispesti önkormányzat vagyongazdálkodási rendelete szerint bérlő, de hozzájárulással a bérlő bérlője sem lehet olyan cég, amelynek köztartozása van. Márpedig a Kontiki Szakképző 2016. januárja óta folyamatosan végrehajtás alatt áll, többségében a NAV által. Az már csak hab a tortán, hogy miként arra már rámutattunk, a cég tulajdonosa egy olyan betéti társasát, melyet már 2013-ban felszámoltak. 

ÚJ AKADÉMIÁBA MENTIK ÁT A DIÁKOKAT 

Kajosék tavaly év végén létrehoztak egy harmadik akadémiát is, Pinokkió néven. Ez azért pikáns, mert az alapítvány bejegyzése szerint onnan származtatott jogi személy kizárólag a Comenius Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. A Pinokkió mégis úgy kapott 2018. szeptemberében működési engedélyt az Oktatási Hivataltól, hogy annak fenntartója a Képzett Polgárságért Alapítvány. És nem ez az egyetlen probléma a Pinokkióval… Az Oktatási Hivatal oldalán a „Közzétételi lista és intézményi dokumentumok (SZMSZ, pedagógiai program, házirend) letöltése” menüpontra kattintva azt találjuk, hogy „Az intézmény nem készítette el a közzétételi listát vagy nincs ilyen intézmény az adatbázisunkban.”A művészeti akadémiáról tehát egyelőre sehol semmilyen adat nem lelhető fel, csak egy Facebook oldaluk van. Ennek ellenére információink szerint november óta ide, a Pinokkió Akadémiába “költöztetik át”, íratják át a Tanextes tanulókat, sőt, már az első szalagavatót is megszervezték. Itt szalagozták Laurát is…. A költözés vagy átíratás persze képletes, mert ugyanabban az épületben, ugyanazok a tanárok tanítják őket, mint eddig. 

A Pinokkió Akadémiának csak egy Facebook oldala van

SIMONTORNYÁN IS A SÉRÜLT FIATALOKRA RENDEZKEDTEK BE, AMIHEZ NINCS IS SZAKEMBERGÁRDÁJUK

Ahogy azt említettük, vidéken, a Fejér megyei Simontornyán is működtet ugyanez a kör egy szakképzési központot, Pillich Ferenc Akadémia néven. Korábbi cikkek szerint 2014-ben még 120 tanulóval dicsekedtek. Diákjaik létszáma mára a harmadára csökkent. Szakmai hátteret, komoly szakmai anyagokat egyáltalán nem találtunk róluk, de nekik legalább a honlapjukon olvasható mivel foglalkoznak. A Pillich Ferenc Akadémia honlapja egy ingyenes G-portál, illetve van még Facebook oldala is. Ez utóbbin, érdekes módon, főleg kereskedelmi célú bejegyzések vannak. Az intézményről, illetve annak fenntartójáról érdemi adatot itt sem találtunk, csak egy adószámot, egy címet és egy telefonszámot. 

A Pillich Akadémia honlapja

Szembetűnő, hogy a simontornyai intézményben is a speciális nevelési igényű és sérült, fogyatékkal élő tanulókra koncentrálnak. Bemutatkozásuk szerint kifejezetten “speciális nevelési igényű” és “nemzetiségi” diákokra specializálódtak.Három évfolyamban OKJ-s képzéseket folytatnak, főleg mezőgazdasági szakmákban. Az Oktatási Hivatal közzétételi listája szerint a legfrissebb, 2018-as adatok szerint jelenleg 40 tanulójuk van, akik közül 14-en tettek valamilyen sikeres szakmai vizsgát. Mindössze három főállású pedagógus és négy óraadó dolgozik az intézményben. Annak ellenére, hogy sérült és speciális nevelési igényű fiatalokat várnak, sem gyógypedagógusuk, sem pszichológusuk, sem más, ilyen területen szakképzett fejlesztő pedagógusuk nincs. Érdekes kérdéseket vet fel az intézménnyel kapcsolatban az iskola gyakorló lovardájaként működő KaBaKán Lovarda tragikus leégése, pontosabban annak kapcsán a támogatások gyűjtése. Annak ellenére, hogy egyes cikkek szerint Kápoli István és Kápoli Mónika a két tulajdonos, akik létrehozták a Dunántúl egyik legjelentősebb lovas oktató központját, mégis a lovasok.hu oldalon megjelent cikkben a Pillich Akadémia számlaszámára kérték a támogatásokat, ahol már Kajos László, Badics János és Kántor Mónika (az akadémia igazgatója) vannak megnevezve, mint tulajdonosok és alapítók. Mennyi az annyi – busás, emelt támogatást markolnak fel a sérült tanulók utánAz Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatok szerint az idei tanévben a Tanextnek 257 tanulója van, közülük 35 speciális nevelési igényű, 3 hátrányos helyzetű, 15 halmozottan hátrányos helyzetű, 17 beilleszkedési és tanulási problémás és 26 ismétlő. A Comeniusnak pedig jelenleg 119 tanulója van, ebből 14 speciális nevelési igényű, 27 küzd beilleszkedési és tanulási nehézségekkel és 34 ismétlő. És már ott a Pinokkió, amiről egyelőre nem érhető el semmilyen információ…A három iskola között akár átfedés is lehet, hiszen a két iskola egy azon épületben működik és a nyilvánosan elérhető adatok, információk nem megállapítható, hogy a különböző iskola nevek alatt futó oktatási formák elkülönülnének egymástól.Beszédes az is, hogy amikor a Tanext Akadémia honlapján található vezetékes telefonszámot felhívtuk, egy női hang köszönésként a vonal másik végén csak annyit mondott: “Tessék, iskola”.Annak érdekében, hogy a speciális helyzetű vagy képességű fiatalokból a legtöbbet kihozhassák, és valódi esélyt kapjanak, éppen azért ad emelt támogatást az állam, hogy a magasabb normatívából egyes sajátos képességfejlesztést, nevelőket, oktatókat finanszírozni lehessen. Felmerül a kérdés, hogy a Kajos körhöz tartozó iskolákban mire fordítják a többlettámogatást, és miért ragaszkodnak ezekhez az egyébként is kiszolgáltatott fiatalokhoz, amikor képzésükhöz, fejlesztésükhöz a megfelelő szakembergárdával sem rendelkeznek. Mindezt egyébként tőlük is megkérdeztük. Kérdéseinket írásban küldtük el, amire ez idáig nem hogy válaszok, semmilyen visszajelzés sem érkezett.Folytatjuk! – Oknyomozó riportsorozatunk következő részéből kiderül, hogy Kajoséknak több mint húsz cégben van érdekeltsége, a legtöbb oktatással foglalkozik, és szinte valamennyi végrehajtások illetve felszámolás alatt áll, vagy már felszámolták. Vezető képünkön a három iskolának is helyet adó kispesti önkormányzati épület   Forrás: Pestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató