Vadhajtások

Az osztrák hadseregben kapott kiképzést az Iszlám Állam harcosa

Az osztrák hadseregben tanulta meg a fegyverhasználatot az a dzsihadista, akit nemrég fogtak el Szíriában. A sajtó a korábbiaknál is súlyosabb mulasztásokat tárt fel az üggyel kapcsolatban.

A dzsihadista Abdul Kadír néven egy egy héttel ezelőtt készült felvételen mondta el, hogy Bécsből érkezett, és szeretne oda visszatérni, hogy emberséges igazságszolgáltatás elé kerüljön. Az osztrák belügyminisztérium rövid idő alatt azonosította is. A most 27 éves férfi valódi neve Azad Göktas, aki török családban született és nőtt fel Ausztriában, majd szélsőséges iszlamista tanok hatására érkezett Szíriába – írja hirado.hu a Kronen Zeitungalapján.

Azad Göktasról folyamatosan derülnek ki az újabb részletek. Az osztrák sajtó kiderítette, hogy a férfi nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, amelyek még az eddig ismertnél is súlyosabb mulasztásokat követhettek el a férfi ügyében.

Göktas a múlt hétvégén került az Iszlám Állam ellen harcoló erők kezére. Miután nyilvánosságra került a 27 éves férfiról készült videó, kiderült róla, hogy már dzsihadista harcosként 2014-ben hazatért, hogy lőtt sebét egy osztrák kórházban kezeljék. A férfi egy évre visszamenőleg a munkanélküli segélyét is felvette. Gyógyulása után pedig a hatóságok nem akadályozták meg, hogy visszatérjen a szíriai harctérre.

Kronen Zeitung most újabb részleteket tárt fel Göktas ügyében.

A férfi 2010-ben sorkatonaként alapkiképzést kapott az osztrák hadseregben, itt tanulta meg a lőfegyverhasználat alapjait is. Ezek után ment el Szíriába, hogy a dzsihadisták oldalán harcoljon.

Az osztrák hadsereg 2015-ben, azután, hogy Ausztriában már meggyógyították lőtt sebét, Göktast veszélyes besorolásúvá minősítette, amivel lényegében megtiltotta, hogy a jövőben katonai gyakorlatokra rendeljék. Erről viszont elmulasztották figyelmeztetni a belügyi hatóságokat, így a dzsihadista ellen csak a következő évben adtak ki nemzetközi körözést.

Az osztrák alkancellár most átfogó vizsgálatot sürget annak kiderítésére, hogyan hagyhatták a hatóságok, hogy a dzsihadista hazatérjen, háborítatlanul éljen Ausztriában, majd zavartalanul vissza is utazzon a szíriai harctérre.

Heinz-Christian Strache kijelentette, az Iszlám Állam harcosainak nincs keresnivalójuk Ausztriában.

Ezért az osztrák kormány semmilyen lépést nem tervez a külföldi fogságban lévő iszlamisták érdekében.

Forrás: 888.hu