2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kizárnák a Fideszt a románok

A román Népi Mozgalom Pártjának képviselői megszavazzák a Fidesz kizárását az Európai Néppártból - jelentette ki Traian Basescu, aki szerint erre az is elegendő ok lenne, hogy Magyarország támogatja a székelység autonómiatörekvéseit,- írja a 888.hu.
Ha csak az a tegnapi gyalázatos nyilatkozat lenne, amely szerint Budapest támogatja a székelység autonómiatüntetését, akkor sem érthetnénk egyet azzal, hogy Orbán Viktor az EPP-ben maradjon”
– idézte Basescut az Agerpres nevű román hírügynökség.
A volt román államfő szerint pártja országos tanácsa egyhangúlag döntött arról, hogy képviselőit felhatalmazza a Fidesz Európai Néppártból (EPP) történő kizárásának megszavazására, mivel álláspontjuk szerint a magyar kormánypárt „súlyosan megsértette” a lisszaboni szerződést. Az EPP másik romániai tagszervezete, az RMDSZ elhibázottnak minősítette a Fidesz kizárására vonatkozó kezdeményezést, és leszögezte, hogy az ellen szavaz. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke múlt héten jelezte, hogy személyesen is részt vesz az EPP március 20-i politikai gyűlésén, amikor ez a kérdés várhatóan napirendre kerül. Úgy értékelte, hogy egy esetleges kizárás meggyengítené a néppártot az európai parlamenti választások kampányában, és nehezítené a többség kialakítását az EP-ben, amikor meg kell választani az új Európai Bizottság elnökét – írja az MTI.
Az EPP legnagyobb romániai tagpártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem foglalt állást az ügyben, ám egyetértenek a Soros és Juncker által ihletett ultimátummal.
Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató