Vadhajtások

Mérgeske másképp látja: nem választási csalás pénzt ajánlani a visszalépésért

„Polt Péter a viccet vizsgálja” – mondta Jakab Péter, a Jobbik szóvivője az Indexnek Farkas Gergely botránya kapcsán. Később a párt azt közölte: lemond Farkas Gergely a mentelmi jogáról.

Újabb botrány keveredett a Jobbik körül: Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését egy választási csalás miatt indult ügyben. Megalapozott gyanú szerint Farkas Gergely a 2018-as országgyűlési választást megelőzően – a Jobbik Bács-Kiskun megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében nyilvántartásba vett képviselőjelöltjeként – az LMP jelöltjének egy vele folytatott beszélgetés során felajánlotta, hogy ha visszalép a választástól, kifizeti neki a kampányra addig fordított hatszázezer forint költséget. Az ajánlatot az LMP-s jelölt visszautasította. 

Komolytalan kijelentés volt

Az ügy kapcsán Jakab Péter, a Jobbik szóvivője az Indexnek azt mondta: „Magyarországon bárki visszaléphet, azt hogy ezt ingyen tenné, vagy pénzért, az az ő saját belátásán múlik”. Jakab szerint képviselőtársa komolytalanul mondta, hogy az LMP visszalépésért cserébe pénzt adna, „ezért Polt Péter a viccet vizsgálja”.

„Hozzáteszem, hogy ha komolyan is gondolta volna Farkas Gergely azt, amit mondott, még az sem minősülne választási csalásnak, hiszen ma Magyarországon egyelőre még bárki visszaléphet a választástól. Jogi abszurditás” – mondta Jakab az Indexnek.

A választási csalás gyanújáról Jakab azt mondta: „mi is jogászokkal néztük meg, és azt mondják, hogy nem. Az, hogy valaki ingyen, vagy megtérítik a költségét, de szabad elhatározásból lép vissza… ha valakit kényszerítenek, az nyilván egy más történet. De ilyen itt nincs. Magyarországon bárki visszaléphet, azt hogy ezt ingyen tenné, vagy pénzért, az az ő saját belátásán múlik”.

Szerinte ez nem jogi kérdés, hanem politikai, hiszen ez egy leszámolás, mert a Fidesz az ellenzéki együttműködés miatt aggódik. A Jobbik politikusa szerint jelenleg Polt Péter segítségével próbálják szétválasztani az együttműködőket. Javasolták, hogy ha Polt Pétert a választási csalások érdeklik, foglalkozzon a kamupártokkal, vagy a választások napján beutaztatott ukránokkal.

Jobbik: támogatják a mentelmi jog megvonását

Később a Jobbik közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, ebben arról írnak, hogy pártjuk „sosem bújt a mentelmi jog mögé, nekünk és Farkas Gergelynek ugyanis nincsen takargatnivalónk, bátran állunk az igazságszolgáltatás, de még a Fidesz irányítása alatt álló ügyészség eljárása elé is”. Ezért „a hamis vádak” ellenére megszavazzák majd Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését, sőt, kilátásba helyezik, hogy maga az érintett is lemond mentelmi jogáról.

Forrás: Mandiner