2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Felfüggesztették a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogát választási csalás gyanúja miatt

Az Országgyűlés hétfőn 151 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül felfüggesztette Farkas Gergely mentelmi jogát. A jobbikos politikus ezzel könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhet. Ismert, a tavaly tavaszi választási kampányban megpróbálta pénzzel rávenni LMP-s vetélytársát a visszalépésre a kiskunhalasi körzetben.

Hargitai János (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke a szavazás előtt elmondta, hogy a legfőbb ügyész részéről közvádas ügyben érkezett megkeresés, amelyben Polt Péter indítványozta a jobbikos politikus mentelmi jogának felfüggesztését a választás rendje elleni bűntett miatt. A bizottsági elnök szerint az Origo birtokába jutott hanganyag, és egy email is alátámasztja a gyanút.

A mentelmi bizottság hétfői ülésén megtárgyalta az ügyet, azon Farkas Gergely is mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte.

Mivel közvádas ügyről van szó, a bizottság egyhangúlag azt javasolta, hogy a képviselő mentelmi jogát adja ki a parlament. Az MTI tudósítása szerint Farkas Gergely az Országgyűlés plenáris ülésén nem kívánt élni a felszólalás lehetőségével.

Mint ismert, korábban az Origo birtokába jutott egy hangfelvétel, amelyen a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje 600 ezer forintot ajánlott Midi Melániának, az LMP-s vetélytársának, hogy visszalépjen a javára a kiskunhalasi körzetben. Az LMP-s jelölt azzal utasította vissza az „ajánlatot", hogy ez egy meglehetősen erős kijelentés volt. "A hangfelvételben hallható felvetés részemről elhangzott, de természetesen nem komoly szándékkal, ez jól érzékelhető abból, hogy nem kijelentésként, hanem egy hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el" – írta a jobbikos politikus a Facebook-oldalán nem sokkal az után, hogy kikerült a felvétel.

A történetnél csak Jakab Péter, jobbikos szóvivő reakciója volt meghökkentőbb. A kiválasztott néphez tartozó bűnözőkről értekező politikus úgy kommentálta az esetet, hogy nem jelent különösebb problémát, ha az egyik politikus lefizeti a másik politikust választási visszalépésért cserébe. "Magyarországon bárki visszaléphet, azt hogy ezt ingyen tenné, vagy pénzért, az az ő saját belátásán múlik" - fogalmazott a párt frakcióvezető-helyettese.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató