Vadhajtások

Felfüggesztették a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogát választási csalás gyanúja miatt

Az Országgyűlés hétfőn 151 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül felfüggesztette Farkas Gergely mentelmi jogát. A jobbikos politikus ezzel könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhet. Ismert, a tavaly tavaszi választási kampányban megpróbálta pénzzel rávenni LMP-s vetélytársát a visszalépésre a kiskunhalasi körzetben.

Hargitai János (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke a szavazás előtt elmondta, hogy a legfőbb ügyész részéről közvádas ügyben érkezett megkeresés, amelyben Polt Péter indítványozta a jobbikos politikus mentelmi jogának felfüggesztését a választás rendje elleni bűntett miatt. A bizottsági elnök szerint az Origo birtokába jutott hanganyag, és egy email is alátámasztja a gyanút.

A mentelmi bizottság hétfői ülésén megtárgyalta az ügyet, azon Farkas Gergely is mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte.

Mivel közvádas ügyről van szó, a bizottság egyhangúlag azt javasolta, hogy a képviselő mentelmi jogát adja ki a parlament. Az MTI tudósítása szerint Farkas Gergely az Országgyűlés plenáris ülésén nem kívánt élni a felszólalás lehetőségével.

Mint ismert, korábban az Origo birtokába jutott egy hangfelvétel, amelyen a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje 600 ezer forintot ajánlott Midi Melániának, az LMP-s vetélytársának, hogy visszalépjen a javára a kiskunhalasi körzetben. Az LMP-s jelölt azzal utasította vissza az „ajánlatot”, hogy ez egy meglehetősen erős kijelentés volt. A hangfelvételben hallható felvetés részemről elhangzott, de természetesen nem komoly szándékkal, ez jól érzékelhető abból, hogy nem kijelentésként, hanem egy hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el” – írta a jobbikos politikus a Facebook-oldalán nem sokkal az után, hogy kikerült a felvétel.

A történetnél csak Jakab Péter, jobbikos szóvivő reakciója volt meghökkentőbb. A kiválasztott néphez tartozó bűnözőkről értekező politikus úgy kommentálta az esetet, hogy nem jelent különösebb problémát, ha az egyik politikus lefizeti a másik politikust választási visszalépésért cserébe. “Magyarországon bárki visszaléphet, azt hogy ezt ingyen tenné, vagy pénzért, az az ő saját belátásán múlik” – fogalmazott a párt frakcióvezető-helyettese.

Forrás: Origo