2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kikötött Lampedusán az olasz „civil szervezet” hajója, a hatóságok lefoglalták

A Mediterranea nevű olasz "civilszervezet" hajója 48 betolakodóval a fedélzetén kikötött Lampedusa szigetén kedd este, a hajót a hatóságok lefoglalták, a legénység ellen vizsgálat indult illegális migráció segítése címén. A Mare Jonio nevű hajó annak ellenére kötött ki a dél-olaszországi sziget kikötőjében, hogy erre nem kapott engedélyt a hatóságoktól.

A fedélzeten tartózkodó migránscsoport tagjai elhagyhatták a fedélzetet. Elsőként a kiskorúak szálltak le a hajóról. Az olasz hatóságok gyakorlata szerint a szicíliai regisztációs központokba (hot spot) szállítják majd őket azonosításuk érdekében.

A hajót az olasz hatóságok lefoglalták, miután a szicíliai Agrigento ügyészsége vizsgálatot indított a Mediterranea-nak a hajón tartózkodó tagjaival szemben illegális bevándorlás segítése címén, ami Olaszországban bűncselekménynek számít. Az ügyészek szerdán hallgatják meg a legénység tagjait és a migránsokat annak megállapítására, hogy valóban "szükséghelyzet" miatt szállították-e Olaszországba a migráncsoportot.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán azt írta:

"Lefoglalták a baloldali szervezetek hajóját. Most Olaszországban olyan kormány van, amely védi a nemzeti határokat és tiszteletben tartatja a törvényt, főleg az embercsempészekkel. Aki megsérti a törvényeket, megfizet érte".

A Mare Jonio hosszú szünet után, szombaton indult el ismét a szicíliai Palermo kikötőjéből mentési műveletre. Líbia kutatási és mentési övezetében hétfőn vette fedélzetére az embereket, és azonnal elindult Olaszország felé, anélkül, hogy megvárta volna a líbiai parti őrség hajóit. A mentési műveletet koordináló Luca Casarini, a Mediterranea egyik felelőse arról ismert Olaszországban, hogy a G8-as csoport 2001-es genovai találkozóján ő vezette a várost szabályosan szétromboló, globalizáció ellenes csoportok szélsőséges szárnyát.

A több olasz és külföldi civil szervezetet tömörítő, Olaszországban bejegyzett Mediterranea Saving Humans közlése szerint a hajón 49 kimentett ember, köztük 12 kiskorú, valamint tíz fős legénység volt. Az egyik utast, az afrikai Gambiából származó 24 éves néger férfit, akinek feltételezhetően tüdőgyulladása van, az olasz hatóságok már kedd délelőtt partra szállították.

A szervezet hangsúlyozta, hogy a viharos tenger miatt az olasz partok számítottak a legközelebbi biztonságos kikötőnek, ahová a tengeri jog szerint a kimentett embereket szállítani kell.

Matteo Salvini korábban kijelentette, a civil hajó nem emberéleteket mentett, hanem az "emberkereskedők cinkosaként" migránsokat vett fedélzetére. A Liga kormánypárt vezetője hozzátette, a hajó közelebb volt Líbiához vagy Tunéziához, mégis Olaszország felé indult el, és nem értesítette Máltát sem. Hangsúlyozta, hogy az olasz pénzügyőrség kétszer is megállásra szólította fel a hajót, amely ennek ellenére olasz felségvizekre lépett: "ha egy gépjármű hatósági felszólításra sem áll meg, a vezetőt őrizetbe veszik".

Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt vezetője úgy nyilatkozott, a Mare Jonio nem teljesítette a líbiai parti őrség felszólítását veszélybe sodorva 49 ember életét azzal, hogy egészen Lampedusáig átkelt a tengeren. "Ha a civilhajók nem tartják be a szabályokat, meg kell őket állítani, mivel a migránsok életét is veszélyeztetik" - jelentette ki Di Maio.

Forrás: Hunhír

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató