Vadhajtások

A svéd köztévé új riportere egy nyíltan antiszemita, hijabot viselő iszlamista

Az SVT újonnan felvett híradós munkatársa, a fejkendőt viselő Cheyma Moufid egy stockholmi mecset imámjának a lánya. Ez ugyanaz a mecset, amelynek tagja volt Sahib Zakouti is, a letartóztatott terrorista, aki ki akarta végezni a Jyllands-Posten szerkesztőségi csapatát, számol be róla a Samhällsyntt a Voice of Europe értesülései szerint.

Az összefonódások elrejtésének érdekében a nő az SVT-nél hamis nevet használ, a valódi neve Tjejma, nem Cheyma. Apjának, Kamel Moufidnak digitális lábnyomai extrém vallásos elemekről árulkodnak. Többek között olyan képek köthetők hozzá, amelyeken szerepel a Rabia jel, egy kézjelzés, amit gyakran használnak a Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezet támogatói. Egyiptomban a kézjelzést a terrorizmusra való közvetett felhívásként tartják számon.

Rabia kézjelzés

Moufid anyja szintén oszt meg iszlamista témájú anyagokat a közösségi médián, és maga Cheyma is. A különböző felületeken terrorizmushoz köthető és szervezeteket és iszlamistákat egyaránt támogat. A Facebookon megosztott egy cikket, amelyet az iszlamista Rashid Musa, a Svédország fiatal Muszlimja közösség vezetője jegyez. Musa a fehér emberekről és iszlamistákról szóló ellentmondásos kijelentéseiről vált hírhedtté. Többek között nagyon nehezére esett elítélni az ISIS által elkövetett terrorcselekményeket is.

A 2016 karácsonya előtt Berlinben elkövetett terrorcselekmény kapcsán, amelyben 12 ember meghalt és 48 személy megsérült, Musa a következő mondatot bírta leírni: “Ki mondta, hogy unalmasak a hétfők?”

Moufid szintén a Facebookon osztott meg egy olyan írást, mely azt fogalmazza meg, hogy a svéd demokraták tagjai sokkal inkább bűnözők, mint a második generációs bevándorlók.

Az Instagramon követi az “Islamic Relief Sweden” nevű csoportot, egy sok kritikával illetett nemzetközi segélyszervezetet, amely az iszlám értékekre építi tevékenységeit. A szervezetet (Islamic Relief – Iszlám Felszabadítás, ford.) régóta azzal gyanúsítják, hogy a terrorizmust finanszírozza, Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok már egyértelműen kijelentette, hogy a szervezet a terrorizmust pénzeli.

Amikor Moufid újságíró karrierje elkezdődött, gondosan letörölte Twitter fiókját. Amikor a fiók egy részét sikerült helyreállítani, rengetege palesztin propagandaanyag volt rajta.

Amikor megkérdezik tőle, miért változtatta meg a nevét, nem hajlandó választ adni.

A Samhällsyntt felkereste Geronimo Åkerlundot, az SVT News Stockholm főszerkesztőjét és kiadóját, Moufid munkaadóját, hogy kérdőre vonják, milyen munkavállalói háttér-ellenőrzést végeztek, mielőtt úgy döntöttek, alkalmazzák Moufidot. Åkerlund megtagadta a válaszadást. A hírportál tájékoztatta Åkerlundot, hogy sikerült részben helyreállítani Moufid Twitter fiókját és rengeteg Izrael ellenes propagandaanyagot találtak rajta. Emellett egyéb platformokon a svéd demokraták elleni gyűlöletét és iszlamistáknak szóló elismerését fejezi ki. Åkerlund erre annyit mondott, hogy közelebbről meg kell vizsgálnia ezeket az ügyeket, de egyelőre nem kívánja kommentálni az elhangzottakat. Arról is megkérdezték, hogy az SVT hogyan kezel olyan eseteket, amikor a szerkesztőség valamely tagja egy szélsőségesnek tekinthető álláspontot képvisel, s azzal kapcsolatban oszt meg anyagokat. A főszerkesztő megerősítette, hogy ezzel a munkavállaló megsértené a a munkavállalói szerződését a csatornával.

Az SVT belső szabályzata arról is ír, hogy “Mivel a televízió egy képi eszköz és a képek maguk is információhordozók, a munkatársainknak, akik közösségi- vagy hírközlési műsorokban vesznek részt, olyan ruhadarabokba kell öltözködniük, melyek nem vonják el a figyelmet a program tartalmától.”

Moufid a fejkendőjével egyértelműen megsértette ezt a szabályt. Egyelőre az SVT nem kommentálta a szabályszegést.

Geib Hajnalka – Vadhajtások.hu