2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Délvidék: Siptár pékeknél tartott házkutatást a rendőrség, mert “albán sasoztak” egy Facebook képen

Bánságban, a Pancsova közeli Dolova település péksége előtt folyamatos a rendőrségi jelenlét, mióta a helyi lakosok körében egyre fokozottabb lincshangulat alakult ki a helyi albán származású pékség tulajdonosa és annak családja ellen.

A feszültséget az váltotta ki, hogy a település központjában található pékséget üzemeltető család több olyan képet töltött fel a közösségi hálóra, amelyen kezükkel az “albán sast” formálták meg és egyik képen két puska is volt a kezükben.

A helyi lakosok a képek miatt gyülekezni kezdtek az üzlet előtt, szerintük ugyanis Nagy-Albánia jelképét szimbolizálja a család képén látható kéztartása. A helyi lakosok az RTV-nek elmondták, hogy szeretnék, ha a család nem üzemeltetné tovább a pékséget településükön és azt, hogy elköltözzenek onnan.

Ha még emlékszünk a ’90-es években Šešeljék is valami hasonlót akartak, a dolovai szkipetárok annyival vannak előnyösebb helyzetben, hogy ők akár saját maguknak is eltudják készíteni az útravaló szendvicseket. 

Végül a rendőrségnek kellett beavatkoznia, hogy ne történjen incidens.

A belügyi szervek a helyi albánok ellen indítottak eljárást és rendeltek el házkutatást, ám a házban sem fegyvereket, sem albán nacionalizmusra utaló térképeket, szimbólumokat vagy egyéb tárgyakat sem találtak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató