2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Tovább fokozódott Romániában a magyarellenesség

Egy friss jelentés szerint 2018-ban a korábbiakhoz képest is rosszabbodott a helyzet, a magyarság állandó megaláztatásnak és jogsértéseknek van kitéve, és folyamatos támadások érik – írja a Blogstar.

Szomorú megállapításokat tett a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. A tavalyi esztendőre vonatkozó friss jelentésükből kiderül, hogy Erdély elrablásának centenáriumában tovább fokozódott a magyargyűlölet Romániában. Vagyis a magyarellenesség nemcsak tartósan megmaradt, de a helyzet egyre rosszabb.

A Székelyhon.ro tudósításából kiderül: ötödik alkalommal állították össze az erdélyi magyarságot ért jogfosztásokat, a diszkriminációs eseteket, a közösség ellen irányuló politikai támadásokat, a nyelvi és közösségi jogok csorbítását. Az angol nyelvű, évről évre vaskosabb dokumentumot a romániai külképviseleti szolgálatokhoz, a nemzetközi jogvédő szervezetekhez, és idén az erdélyi polgármesterekhez juttatják le. A szolgálat vezetője, Benkő Erika szerint le kell bontani a tévképzeteket, a hamis információt, amit Románia terjeszt, hogy modellértékűen megoldotta a kisebbségek helyzetét.

Az elmúlt évben 25 feljelentést nyújtottak be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, 11 esetben fordultak a Nemzeti Audiovizuális Tanácshoz, 25 esetben gyűlöletbeszéd miatt indítottak eljárást, 13 etnikai diszkriminációs ügyük volt. Az Országos Labdarúgó Szövetséghez (FRF) nyolc alkalommal fordultak, ennek következményeként összesen 16 500 lejes pénzbírságot szabtak ki a kluboknak a különböző hatóságok. Húsz hírlevelet küldtek ki a jogfosztásokról, több mint 2500 címre. Négy fellebbezés alatt álló szimbólumhasználattal kapcsolatos per van folyamatban, négy büntetőperben zajlanak kihallgatások, hat ügyben tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen rongálás miatt.

A jelentés fejezetenként összefoglalja a nyelvi jogok gyakorlásával kapcsolatos nehézségeket, kitér a közösséget ért etnikai diszkriminációra – különös tekintettel az oktatásra, az egészségügyre –, idén ebbe a fejezetbe került a Beke-ügy, a terrorváddal elítélt kézdivásárhelyiek ügye. Taglalják a nemzeti és regionális szimbólumok állami szintű üldöztetését, a magyar közösségnek címzett gyűlöletbeszédet, a sportban, a központi és a közösségi médiában, valamint egyes román politikai vezetőknek – így például Mihai Tudose volt miniszterelnöknek és Traian Basescu volt államelnöknek – a magyarsággal szembeni uszító magatartását, és kitérnek a tulajdon visszaszolgáltatásának akadályaira is. Forrás: blogstar.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató