2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A szerb radikálisok EU-s zászlót égettek Belgrádban

A Vojislav Šešelj vezette Szerb Radikális Párt elnöke és a legközelebbi munkatársai vasárnap Belgrád központjában felgyújtották a NATO és az Európai Unió zászlóját. 20 évfordulója volt Jugoszlávia bombázásának, 1999. március 24-én kezdte meg a NATO a mai Szerbia bombázását - írja a Sputnik.

Az "Irgalmas Angyal" 78 napig tartott. Mintegy 2300 légicsapás alatt 4000 bombát dobtak le, ezek 1002 katona, és szerb források szerint 2500 civil halálát okozták, tízezren sérültek meg. Kiemelt célpontok voltak gazdasági, katonai és közlekedési objektumok mellett az áramellátó, vízellátó és tévéadó cégek épületei is.

A szerb radikális párt tagjai a Knez Mihailova utcán gyűltek össze, és elégették a NATO és a EU zászlókat, hogy megmutassák, a szerb nép soha nem fogja elfelejteni az 1999-es bombázási műveletet.

A hírhedt csetnikvajda Szerbia bombázását “vadállati cselekedetnek” nevezte.

"Soha nem fogjuk elfelejteni és megbocsátani. A szerb nép soha nem fogja elképzelni a jövőjét úgy, hogy belépjen a szervezetbe [NATO], hogy ezek a vadállatok megtámadjanak más nemzeteket"

- jegyezte meg Seselj.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Szerbiának nem szabad uniós tagságra törekednie, hiszen ebbe a szövetségbe tartoznak az ország leggonoszabb ellenségei, amelyek évszázadok óta megpróbálják megsemmisíteni Szerbiát. Seselj szerint Szerbiának szoros kapcsolatot kell kialakítania Oroszországgal és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetével.

Koszovóból közel 850 000 ember menekült el. A nemzetközi jogvédők szerint a támadások előtt szervezett etnikai tisztogatás zajlott a térségben. Szerb félkatonai alakulatok űzték el, vagy ölték meg az albán lakosságot.

"FUCK, FUCK, NATO PACK!"

A szurkolók is megemlékeztek, a Delije és a Grobari, az örök ellenségek közösen vonultak az amerikai követség elé.

"Szerbia, Szerbia!""Koszovó Szerbia szíve""Fuck-Fuck-NATO pack!"

https://www.youtube.com/watch?v=qCV9vA5KjFA

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató