2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Macron rendőrei pénzbüntetést szabnak ki arra, aki a sárgamellényeseket támogatja

Súlyos pénzbüntetést kapott egy párizsi házaspár a hétvégén, miután olyan ruházatban jelentek meg a közterületen, amelyen a sárgamellényesek egyik politikai javaslata szerepelt.

Kritikusok szerint aggasztó tendencia kezd kirajzolódni Franciaországban, már ami a szólásszabadság jogának csorbítását illeti, ugyanis egy francia házaspárt pusztán a ruházatukon lévő feliratok miatt büntettek meg Macron rendőrei Párizsban. Sajtóértesülések szerint a fiatal pár a Diadalív közelében sétált olyan ruházatot viselve, amelyen a következő – a hatóságok szerint „tiltott" – állásfoglalás volt olvasható:

Igent a RIC-re, támogatom a polgári kezdeményezésű népszavazásokat."

Mint ismert, a "RIC"-ként elhíresült kezdeményezést a francia sárgamellényesek tűzték napirendre, melynek keretében a polgárok adott esetben a francia nemzetgyűlés nélkül is

  • el tudnának fogadtatni (vagy törölni) bizonyos törvényeket;
  • kezdeményezhetnének népszavazást;
  • visszahívhatnának olyan politikusokat, akik nem teljesítették ígéreteiket.

A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a házaspárt azért kellett fejenként 135 euró (kb. 43 ezer forint) értékben pénzbüntetés megfizetésére kötelezni, mert a környéken betiltásra került egy, a sárgamellényesek által bejelentett demonstráció – a házaspár ruházata pedig „összeférhetetlennek minősült" ezzel a tiltással.

Visszaéltek a hatalmukkal [...], már nincs jogunk ahhoz sem, hogy kifejezzük a véleményünket. Még fel is ajánlottuk, hogy levesszük a pulcsijainkat, de nem érdekelte őket"

– magyarázta az eset kapcsán Jerome és Beatrice.

Nem csoda, hogy Macron rendőrei foggal-körömmel igyekeznek minden olyan motívumot, megmozdulást vagy eszmét betiltani, ami a sárgamellényesekhez kötődik, ugyanis egy januári felmérés szerint a francia lakosság hatalmas többsége (80%) támogatja a RIC-kezdeményezésben foglalt indítványokat.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató