2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szabadon járkált Európában az Iszlám Állam Budapesten elfogott terroristája

Hassan F. utazásaihoz még pénzt is kapott Brüsszeltől és az ENSZ-től a migránskártyájára.

Egyre több minden derül ki a múlt héten letartóztatott Hassan F.-ről. A férfit azzal gyanúsítják, hogy Szíriában az Iszlám Állam kötelékében harcolt, a terrorszervezeten belül pedig emíri rangig jutott, emellett az volt a feladata, hogy öngyilkos merényleteket szervezzen meg.

Nem elég, hogy a dzsihadista Görögországban menedékjogot kapott, de a továbbhaladásához Brüsszel és az ENSZ segítségével még név nélküli bankkártyához is jutott, melyre havonta 500 eurót, vagyis több mint 150 ezer forintot utaltak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy a szír férfi esete is bizonyítja, hogy

a migránskártyákkal Brüsszel terroristákat is pénzelhet."
Állítólag a férfi Homsz városában bosszúból és a lakosság megfélemlítése érdekében kivégezte egy család húsz tagját, mivel egyikük megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. Hassan F. emellett szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is.
Szabadon lófrált Európában
Sajtóinformációk szerint az Iszlám Állam magas rangú tisztje több európai országban is megfordult, Belgiumban például legalább háromszor járt őrizetbe vétele előtt. A dzsihadistát legalább húsz ember kivégzésével vádolják, egy védett tanú szerint tíz családtagját gyilkolta meg azért, mert azok nem voltak hajlandóak csatlakozni az Iszlám Államhoz.
A Terrorelhárítási Központ szerint Hassan F. a nyírbátori menekülttáborban rendszeresen fekete ruhában járt, ezzel is jelezve, hogy ő az Iszlám Állam harcosa, emellett rendszeresen erőszakosan viselkedett, összeverekedett a tábor más lakóival.
A terrorista három éve hagyta ott a közel-keleti otthonát és 2016-ban, bociszemű menekültként ment először Görögországba, ami meg is adta neki a menekültstátuszt. Hassan F. ezután többször járt nyugat-európai országokban. Jelentések szerint Magyarországra is a görög hatóságok által kiállított menekült úti okmánnyal és hamis papírokkal próbált bejutni. Az üggyel kapcsolatban lapunk megkereste Nógrádi Györgyöt is. A biztonságpolitikai szakértő szerint az egész ügy bebizonyította, hogy Görögországban a helyzet áttekinthetetlen és ellenőrizhetetlen, gyakorlatilag úgy adtak ki papírokat, hogy az a nemzetközi normáknak nem felelt meg.
Rengeteg terrorista járkál Európában, akikről semmit sem tudunk. A német adatok szerint a terroristák 70 százalékáról semmiféle nyilvántartásunk nincs."
– jegyezte meg a szakértő.
A teljes interjút IDE KATTINTVA találod meg!
Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató