2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kijutott az Eb-re az U17-es fociválogatott

Zuigéber Ákos góljával 1-0-ra legyőzte a magyar U17-es labdarúgó-válogatott az Eb-selejtező elitkörében a bosnyákokat, így kijutott a májusi Európa-bajnokságra.U17-es válogatottunk a norvégok 1-0-s legyőzése után pénteken délután azzal a tudattal lépett pályára, hogy amennyiben legyőzi a bosnyákokat (és a belgák pontot szereznek a norvégok ellen) már a második játéknap után biztosíthatja helyét a májusi, írországi Európa-bajnokságon. A bosnyák csapat szoros meccsen 1-0-ra kikapott kedden a belgáktól, így számukra a versenyben maradás volt a tét, egy újabb pontvesztéssel elszálltak volna az esélyeik az Eb-részvételre. Preisinger Sándor több helyen is változtatott keddi kezdőcsapatán, Balogh Botond eltiltása miatt nem kapott helyet a kezdőben (helyére Posztobányi Patrik húzódott vissza, Tóth Borisz pedig a középpályára került), valamint Molnár Rajmund és Komáromi György is bekerült a csapatba. Lendületesen kezdtük a mérkőzést, már az első percekben megszerezhettük volna a vezetést, de Molnár Rajmund 2 méterről már nem tudta irányítani a jobbról, félmagasan érkező labdát. Az első húsz percben irányította a meccset a magyar válogatott, de a támadójátékunk nem volt kellően hatékony, az ellenfél tizenhatosának közelében kissé pontatlanul futballoztunk. A félidő derekán kissé felhoztuk a bosnyákokat, kiegyenlített lett a meccs, egy-egy lehetőség a vendégek előtt is adódott. Mielőtt azonban elhihették volna, hogy megszerezhetik a vezetést, a magyar válogatott gólt szerzett: egy szép, ziccerig játszott akció végén Buna Gábor centerezett a jobb oldalról, Zuigeber Ákos pedig 10 méterről, állítgatás nélkül a kapu jobb alsó sarkába továbbított (1-0).

A szünetig hátralévő percekben nem született újabb gól, s miután 45 perc után a belgák 1-0-ra vezettek Norvégia ellen, a magyar válogatott továbbjutásra állt a csoportból.

 

A szünetben Preisinger Sándor szerkezetet váltott, és kettőt cserélt, a sárga lapos Orosz Donát helyén Hosszú Zétény, Komáromi György helyén Németh András folytatta. A második játékrészt egy Hegyi Krisztián-védés vezette be, a folytatásban viszont jóval aktívabb volt a magyar válogatott. Többször is közel jártunk a második gól megszerzéséhez, Németh András néhány percen belül két fejessel is veszélyeztetett. A bosnyákok nem adták fel, szélen vezetett támadásaik végén kialakítottak lehetőségeket, ezért egészen a hajráig nyílt maradt a mérkőzés. A bosnyákok a hajrában mezőnyfölénybe kerültek ugyan, de az egyenlítő gólt nem tudták megszerezni, a magyar csapat 1-0-ra nyert, és biztosította helyét az írországi Európa-bajnokságon!

A csoport másik mérkőzésén Belgium 3-0-ra legyőzte a norvégokat, így biztossá vált, hogy a magyar és a belga válogatott is ott lesz a május 4-én kezdődő írországi Európa-bajnokságon. A két továbbjutó csapat hétfő délutáni, egymás elleni mérkőzésén a csoportelsőség lesz a tét.

Magyar U17-es válogatott két éve vett részt legutóbbi Európa-bajnokságon, akkor a 2000-es korosztály játékosaiból álló csapat a hatodik helyet szerezte meg.

Forrás: NSO
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató