2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az EU 730 ezer migránst segített kimenteni a Földközi-tengerből 2015 óta

Avramopulosz: Az EU és tagjai számára továbbra is elsődleges fontosságú az emberéletek megóvása.

Az Európai Unió (EU) 730 ezer, a Földközi-tengeren bajba jutott migráns kimentésében segédkezett 2015 óta - írta az Európai Bizottság adataira hivatkozva a német média vasárnap.

Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztos az Európai Parlamentnek írt levelében aláhúzta: az EU és tagjai számára továbbra is elsődleges fontosságú az emberéletek megóvása. A biztos jelezte, hogy a civil szervezetek kulcsszerepet játszottak a földközi-tengeri mentőakciókban, és tevékenységüket nem szabadna bűncselekménynek beállítani.

Avramopulosz ugyanakkor felszólította a tengeri mentőakciók résztvevőit, hogy tartsák be a vonatkozó nemzetközi szabályozásokat, és tevékenységükkel ne járuljanak hozzá az embercsempészek üzletmodelljének fennmaradásához.

Az EU a héten felfüggesztette a Sophia nevű, embercsempész-hálózatok felderítését végző missziója keretében tevékenykedő hajói járőrözését a Földközi-tengeren, miután a tagállamok nem tudtak megegyezni a megmentett migránsok elosztásáról. A hat hónappal meghosszabbított misszió így a légi támogatásra, a líbiai parti őrség kiképzésére és a Líbiával szembeni fegyverembargó betartásának ellenőrzésére fog korlátozódni.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató