2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kevesebb, mint ötven nap múlva dönthetünk Európa jövőjéről

Május 26-29 között európai parlamenti választások lesznek. Mozgalmas héten vagyunk túl, szombaton ugyanis hivatalosan megkezdődött a kampányidőszak. Az Európai Bizottság szerdán meghatározott három pillért, amelyek – állításuk szerint – elősegíthetik a jogállamiság hatékonyabb érvényesítését.

Pénteken Orbán Viktor ismertette programját a bevándorlás megállításáért. Vitát indított a jogállamiság megerősítésének jövőbeli lehetőséges módjairól szerdán az Európai Bizottság, mondván, a jelenlegi folyamatokat látva erre minden korábbinál nagyobb szükség van. Az M1 Ma este című műsorában felmerült a kérdés, vajon ez a három pontos javaslat Frans Timmermans, vagyis az Európai Bizottság alelnökének, vagy a szocialisták csúcsjelöltjének a javaslata? Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a köztelevízióban erre reagálva elmondta, jó lenne tudni a válaszokat. Szerinte ugyanis még a mai napig nem dőlt el a vita, hogy Timmermans betöltheti-e egyszerre az Európai Bizottság első alelnöke, a bel- és igazságügyért felelős biztos és az Európai Szocialisták csúcsjelöltjének pozícióját. Ennek a kérdésnek azonban mögöttes tartalma is van, mégpedig az, hogy ez a három pilléres javaslat kinek az érdekét szolgálja – magyarázta a jogi szakértő, majd hozzátette: az Európai Bizottság a brüsszeli elit érdekeit képviseli.Megszűnne a jogállamiságA jogállamiság kardinális kérdés Európában, mégpedig abból a szempontból, hogy ha a migráció kezeletlen marad, és az a hét pont nem valósul meg, amelyet meghirdetett Orbán Viktor miniszterelnök, akkor nem lesz szó az elkövetkező években arról a fajta jogállamiságról és demokráciafelfogásról, amely az elmúlt évtizedekben jellemezte az Európai Uniót – magyarázta ifjabb Lomnici. Azok a folyamatok – folytatta –, amelyekről az elmúlt napokban hallani lehetett, mint például a görögországi migrációs helyzet, a névtelen bankkártyák intézménye és a humanitárius vízum kialakítása arról szól, hogy megszüntetnék a jogállamiságot. Európában, és az európai parlamenti választásokon a fő kérdés a migráció, mert a migráció helyes vagy helytelen kezelésétől függ a jogállamiság, függ az emberek biztonsága, az EU gazdasági helyzete, az európai emberek egészségügyi állapota. A migráció kezeléséből tehát nagyon sok minden következik – magyarázta a jogi szakértő.

Európának nem szabad továbbmennie a liberális úton?Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint Európa válaszút előtt áll, és nem szabad továbbmennie azon az úton, amelyre ráállították főleg liberális – magukat néha konzervatívnak nevező – politikusok: a befogadás, a migráció, és innentől kezdve „a keresztény kultúra önfelszámolásának” útjára. Az elemző az M1 Ma este című műsorában azt is hangsúlyozta: aki szerint a májusi európai parlamenti választásoknak nem kiemelt témája a migráció, „az hazudik, vagy a saját politikai pecsenyéjét sütögeti”. Szerinte a migráció és a terrorizmus problémája továbbvezet a keresztény kultúra megvédésének kérdéséhez. Erre hívta fel Orbán Viktor miniszterelnök is a figyelmet, ez lesz az ő célkitűzése nem csupán az EP-választási kampányban, hanem a következő ciklusban is.Védeni kell a határokatPócza István beszélt arról is, hogy bizonyos EU-s tisztségviselők álláspontjával szemben nem ért véget a migrációs válság, minden jel arra mutat, hogy továbbra is folytatódik. A Görögországban szerveződő „migránskaravánnal” kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy erőszakos cselekmények történtek a rendőrökkel szemben, és hozzátette: a legnagyobb fenyegetés az, ha egy csapat áttöri a rendőrkordont és elindul, mert annak gyorsan elterjed a híre és csatlakozni akarnak hozzá. Úgy összegzett: szomorú tanulsága az elmúlt időszaknak, hogy az unió külső határainak védelmét nem sikerült megoldani.Forrás: MTV

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató