2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Egy magyar felirat miatt kell 30 millió forintot fizetnie a székelyföldi polgármesternek

Így döntött a román "igazságszolgáltatás."

Elutasította a marosvásárhelyi ítélőtábla Katona Mihály korondi polgármester fellebbezését, ez pedig azt jelenti, hogy az elöljárónak csaknem 460 ezer lejes (több mint 30 millió forintos)büntetést kell befizetnie, mert a polgármesteri hivatal épületén a román Primaria szó mellett a magyar Községháza felirat is szerepelt.

A példátlanul brutális pénzbüntetést még a Hargita megyei törvényszék szabta ki a múlt év végén. Az eljárást a magyar önkormányzati vezetők bírósági meghurcolójaként ismert magyarellenes blogger, Dan Tanasa és az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentései alapján indították.

A bíróság egy jogerős ítélet végrehajtásának elmulasztásaként értelmezte, hogy a polgármester – az ADEC korábbi keresete nyomán kimondott ítélet következtében – eltüntette ugyan a korondi községháza homlokzatáról a Primaria - Községháza feliratot, de helyette a Casa comunala - Községháza feliratot festette fel ugyanoda.

maszol.ro hírportál beszámolója alapján ezután perelte be az ADEC a polgármestert jogerős bírósági ítélet végrehajtásának megtagadása miatt. A marosvásárhelyi táblabíróság mostani ítélete szerint Katona Mihálynak a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, azaz 416 lejt (28 ezer forintot) kell befizetnie 2016. október 21-től számítva minden egyes napért, ami a "Községháza" felirat eltávolításáig eltelik.

A bíróság arra is kötelezte a polgármestert, hogy napi 100 lej késedelmi díjat fizessen Dan Tanasa egyesületének mindaddig, amíg a magyar felirat le nem kerül a községházáról.

Ez azt jelenti, hogy Katona Mihálynak akkor is 456 ezer lej (30,8 millió forint) körüli összeget kell kifizetnie, ha azonnal eltávolítja a feliratot.

Az RMDSZ kiáll Korond közössége mellett

Az üggyel kapcsolatban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Facebookon osztotta meg a gondolatait.

Az erdélyi magyar politikus  a „rosszindulat netovábbjának” tartja a román igazságszolgáltatás részéről, hogy több mint 30 millió forintnak megfelelő bírsággal sújtották Korond polgármesterét egy magyar feliratért.

Úgy tűnik, a határ a csillagos ég, amikor a közösségi vezetőink »rendreutasítása« a cél, amiért merészelik használni szimbólumainkat, vagy önkormányzataink homlokzatán megjelenik a magyar felirat"

– olvasható Kelemen Hunor ma délutáni bejegyzésében.

Az RMDSZ elnöke továbbá szolidaritását fejezte ki a székelyföldi település polgármesterével és a község lakóival.

Minden létező nemzetközi fórumon hangot adunk felháborodásunknak. Románia az Európa Unió része, és amikor azzá vált, egyetértett olyan nemzetközi egyezményekkel, amelyekre ma fittyet hány. A feljelentő személyétől függetlenül a román igazságszolgáltatás nem szabad, hogy megengedje magának, hogy az Alkotmány és Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények betűjével, szellemiségével teljesen szembefordulva hozzon igazságtalan döntéseket"

– szögezte le Kelemen Hunor.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató