2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Clintonné bosszút állna Assange-on a hisztirohamai állandósulása miatt

Felelnie kell tetteiért Julian Assange-nak, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának – jelentette ki csütörtökön New Yorkban Hillary Clinton korábbi amerikai külügyminiszter és legutóbbi demokrata párti elnökjelölt.

Assange-t csütörtökön vette őrizetbe a brit rendőrség Ecuador londoni nagykövetségén. Az Egyesült Államokban azzal vádolták meg, hogy összeesküvést szőtt "Chelsea" (azaz Bradley) Manninggel, az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, hogy behatoljanak az amerikai kormány egy titkos minősítésű számítógépébe a védelmi minisztériumban.

Az AP amerikai hírügynökség Clintonnal kapcsolatban megjegyezte: az amerikai Demokrata Párt elektronikus levezését "orosz hírszerzéshez köthető" hackerek ellopták 2016-ban az amerikai elnökválasztási kampány idején, és ezeket a WikiLeaks portál nyilvánosságra hozta, ami súlyos károkat okozott az akkori demokrata párti elnökjelöltnek, Hillary Clintonnak. Donald Trump, Clinton republikánus párti vetélytársa, az elnökválasztási kampány hajrájában gyakran méltatta és éljenezte Assange-t, amiért közzé tette John Podestának, a Clinton-kampánytörzs menedzserének a levelezését, amivel nagy kárt okozott a demokrata pártiaknak.

Assange-t azután vették őrizetbe Londonban, hogy Ecuador – hét év után – megvonta tőle a menedékjogot. Washington azt szeretné, hogy a brit hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak.

Hillary Clinton csütörtökön kijelentette: az a minimum, hogy Assange feleljen tetteiért, ha már megvádolták.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató