2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Székelyföldi terrorvád - Lomnici: nemzetközi síkon folytatódik a küzdelem

Nemzetközi síkon folytatódik a küzdelem a Romániában terrorizmus vádjával öt-öt év szabadságvesztésre ítélt székelyföldi férfiak, Beke István és Szőcs Zoltán érdekében - jelentette be Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa civil szervezet elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Lomnici Zoltán a döntést elfogadhatatlannak és az egész magyar nemzetet sértőnek minősítette, hozzátéve, hogy a két székely elítéltet politikai fogolynak tekintik.

Lomnici Zoltán - a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöke - közölte, a - szerinte ártatlanul elítélt - két férfi érdekében már a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordultak, az eljárás elősegítéséhez pedig Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő saját költségén lefordíttatta a peranyagot angol és magyar nyelvre. Az európai parlamenti választások után szeretnének mihamarabb közmeghallgatást Brüsszelben, amelyen felhívnák a figyelmet a romániai magyarság helyzetére, és a Beke-Szűcs-ügy törvénysértő voltára, továbbá petíciót nyújtanak be az Európai Parlamentnek is, amelyen keresztül ráirányítják a figyelmet a román hatóságok magyarellenes tevékenységére, különösen a bebörtönzött székelyek ügyére - mondta el Lomnici Zoltán, hozzátéve, hogy Bajkai Istvánnal továbbra is együttműködnek az ügyben.

Emlékeztetett, az újabb lépésekre azért van szükség, mivel kedden a román legfelsőbb bíróság elutasította az elítéltek felülvizsgálati kérelmét annak ellenére, hogy az ügyvédek egyértelműen elmondták, milyen súlyos eljárási szabálytalanságok történtek, és hogy miért nem áll meg a terrorizmus vádja. Ez alapján biztosak voltak benne, hogy az Európai Unió tagjának számító Romániában jogszerű döntés születik, ehelyett politikai határozatot hoztak, amellyel - véleménye szerint - azt szerették volna üzenni, hogy ha a magyarság a megmaradása érdekében a véleményét bármilyen módon kifejti, akkor megtorlásra számíthat - hangoztatta az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. Lomnici Zoltán a döntést elfogadhatatlannak és az egész magyar nemzetet sértőnek minősítette, hozzátéve, hogy a két székely elítéltet politikai fogolynak tekintik. Hozzátette, a külhonban élő magyarság ma Európában a leginkább üldözött nemzet, a román állam pedig "keresztényüldözést" folytat, az emberi jogok mellett ugyanis a magyar keresztény kisebbség jogait is csorbítja. Erre a nemzetközi közvélemény figyelmét is fel kell hívni, csíksomlyói a pápalátogatás pedig jó alkalom lehet erre - jegyezte meg. Fejér László, Románia szenátusának Székelyföldet képviselő szenátora úgy vélekedett, a román legfelsőbb bíróság a felülvizsgálati kérelem elutasításával a titkosszolgálatokat védi, és meg akarja félemlíteni a magyarokat, a székelyeket, hogy beolvadjanak a többségi társadalomba vagy hagyják el az országot. Elmondta azt is, hogy beadvánnyal fordultak az Európai Tanács főtitkárához és elnökéhez is, amelyben ismertették a magyarság sérelmeit, levelükre várják a választ. Továbbá személyesen beszélt a feketehalmi börtön igazgatójával is, hogy könnyítsenek azokon a körülményeken, amelyeken lehetséges - közölte Fejér László. Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. A vádirat szerint a két székelyföldi férfi a helyi román közösségre akart ráijeszteni, hogy máskor ne szervezzen katonai parádét a nemzeti ünnepen. Az elítéltek jogi képviselői szerint azonban az állítólagos robbanószerkezethez használatos petárdák senkinek az életét nem veszélyeztették, másfelől a vádiratban leírt bűncselekmény célja nem felel meg a terrorizmusról szóló törvényben felsorolt, országos és nemzetközi szintű fenyegetést feltételező meghatározásnak.Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató