Vadhajtások

Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa: Soha többé Juncker–féle alakokat

Világi Oszkár jegyzete:

Ötven-száz év múlva Junckerre, csak mint egy iszákos, erőszakos alakra emlékeznek.

Az európai parlamenti választások közelednek, és ezért itt az ideje annak, hogy értékeljük, hogyan nézett ki a Jean-Claude Juncker uralma alatt álló Európa. Hogyan kezdődött? Az Európai Bizottság elnökének személyére vonatkozó megállapodást Németország végzi. Juncker két okból illette a németet. Támogatta Angela Merkelnek az európai gazdaság újjáélesztéséről és a migrációról szóló elképzeléseit (ez 2014-ben még nem volt észrevehető, de a konfliktus lehetséges volt). A második ok a német-francia koalíció iránti abszolút lojalitás és a két állam gazdasági és politikai igényeinek kiigazításának ígérete.

Juncker azt is megígérte, hogy megerősíti a Bizottság álláspontját, és tette ezt úgy, hogy a Bizottság álláspontja az övé volt. Az első hónapokban egy új szervezeti struktúrát dolgozott ki a Bizottság számára, amely erősebb hatáskörrel rendelkezik az elnök számára és a biztosok kárára. Olyan rendszert alakított ki, hogy mindenki felelősséggel tartozott az ő kabinetjének, és joga volt elvennie bizonyos érzékeny vagy fontos dolgokat a biztosoktól, és meghozni döntési jogát. Az első nagy politikai lépés Juncker 500 milliárd eurós gazdasági csomagja volt az európai gazdaság fellendítésére. Valójában ez egy új rendszer létrehozása mégpedig szabály nélkül, mert rugalmasan megváltoztatták.

Juncker uralkodása alatt Európa gazdaságilag gyengébb lett, a Bizottság tekintélye valószínűleg a legalacsonyabb szintre süllyedt, megteremtette az Unió történetének legnagyobb belső értékválságát, és sikerült megszorítani a briteket. Történelmi szempontból Juncker csak tragikomikus alak lesz. A tragédia az, hogy nekünk kellett ezt átélnünk a jelenben.

Világi Oszkár

forrás: ma7.sk