2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az Újpest szurkolók a Vidi-stadionból üzentek Szlovákiának

A szombat esti Vidi-Újpest meccset a fehérváriak nyerték 2-1-re. A vendég drukkerek kiírással reagáltak a szlovák himnusztörvényre, a lex DAC-ra. A vége az lett, hogy a hazai és a vendég szurkolók közösen harsogták a magyar himnuszt.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által beterjesztett törvénymódosításról, melyet Felvidéken csak lex DAC-ként emlegetnek. A módosítás egyik pontja arról szól, hogy külföldi ország himnuszát csak akkor lehessen nyilvánosan előadni szlovák földön, ha az adott ország hivatalos delegációja is jelen van. Aki ezt megszegi, hétezer eurót köteles fizetni.

A lex DAC elnevézés onnan ered, hogy a dunaszerdahelyi stadionban a szurkolók minden mérkőzés előtt eléneklik a magyar himnuszt. Az SNS tulajdonképpen azért szerette volna átvinni a módosító javaslatot, hogy ez többet ne fordulhasson elő. Szerencsére a szlovák köztársasági elnökbe szorult emberi érzés, illetve politikai érzék, s megvétózta a törvényt.

Nem csupán a felvidéki, de az anyaországi magyarság körében is óriási felháborodást váltott ki a „himnusztörvény”. A szombati Vidi-Újpest bajnokin (2-1) a vendég szurkolók is reagáltak rá. A második félidőben több molinót is kifeszítettek. Az egyiken ez állt:

A mai világban a magyarság a legnagyobb bűn??

Majd rázendítettek a magyar himnuszra, melyhez a Vidi-szurkolók is csatlakoztak. Mindenki felállt a helyéről, teli torokból énekelt, az akciót pedig egy öblös Ria-ria-Hungária rigmus zárta, mely végigsöpört az egész stadionon.

Megható gesztus volt, a hatalmas Újpest-szurkolónak számító, a vendégszektorban helyet foglaló újpesti polgármester, Wintermantel Zsolt is megemlékezett az akcióról.

Az újpesti drukkerek felvetése abszolút jogos. Érthetetlen, miért fogalmazódhat meg bármely politikus fejében, hogy az országában élő emberek egy részét pénzbüntetéssel sújtsa azért, mert azok szeretnék kifejezésre juttatni, megélni az identitásukat. Jelen esetben ez a magyar nemzeti identitás megélése. Elképzelhetetlennek tartom például, hogy a pilisi vagy Budapest környéki, zömmel tótok leszármazottai által lakott településeken, a falunapon pénzbüntetéssel sújtsák azokat az idős embereket, akik szlovák dalokat énekelnek, miközben kanalazzák a kapustnicát (kolbászos káposztaleves).

Ugyanígy az évszázadok óta a magyarság kulturális életét színesítő svábok is furcsálnák, ha érkezne a csekk a sramliért és a dirndl ruha viseletéért.

Aki azt gondolja, törvényi úton megfojtható egy népcsoport kulturális és nemzeti identitása, az tévúton jár, s biztos lehet benne, hogy intézkedése csak felkorbácsolja az azonosságtudatot, megerősíti a fékezni vágyott identitást.

Forrás: Promotions.hu

Borítókép: Facebook/Réti Zsolt

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató